Broadcast Magazine

Broadcast Magazine
Bijgewerkt: 36 min 53 sec geleden

Ook bestaande omroepen willen nieuwe criteria voor nieuwe omroepen

4 uur 43 min geleden

In dat rapport constateert de waakhond dat het omroepbestel moet veranderen om toekomstbestendig te worden. Het College van Omroepen gaat hierover in gesprek met de onafhankelijke onderzoekscommissie die staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) dinsdag heeft aangekondigd. Het is niet duidelijk wanneer deze commissie exact wordt aangesteld.

“De omroepen zijn volop in gesprek om na te denken over de toekomst van het publieke bestel”, aldus Lock. “Het uitgangspunt is dat we een publieke omroep willen zijn die over de volle breedte in verbinding staat met de samenleving. Dat dit altijd beter kan en dat we daarbij moeten aansluiten bij de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, staat vast.”

De omroepen beloven het gesprek met de onafhankelijke onderzoekscommissie “open en constructief in te gaan vanuit de overtuiging dat het unieke pluriforme bestel van waarde is”.

Het College van Omroepen stelt verder dat “in de oplossingsrichtingen” die de mediawaakhond noemt, “afslagen worden gemaakt die haaks staan op wat de maatschappij van ons vraagt en wat het meest bijdraagt aan de verbinding met de samenleving, de creativiteit van onze makers en de impact van de content”. Een nadere toelichting op deze uitspraak kon Lock dinsdagmiddag niet geven.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

Reactie NPO op CvdM-rapport over toekomst omroepbestel

8 uur 37 min geleden

Reactie Frederieke Leeflang, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “Dat er iets moet veranderen aan het publieke bestel, vinden wij ook. Het is nu niet beheersbaar. Staatssecretaris Uslu zal in navolging van het regeerakkoord binnenkort een onafhankelijke commissie instellen om te adviseren over de verantwoordingscriteria en toetredingscriteria.

We gaan nu eerst samen met de omroepen en andere betrokken partijen praten over hoe we het publieke bestel beheersbaar en duurzaam naar de toekomst krijgen, om daarna met een open mind de dialoog aan te gaan met de onafhankelijke commissie.

Vanzelfsprekend werken we samen met de omroepen ook nu al aan het toekomstbestendig maken van ons bestel. We benadrukken in dit kader het unieke karakter van ons bestel en het belang van externe pluriformiteit. We zijn het aan ons publiek verplicht om onze gezamenlijke publieke mediaopdracht ook in de toekomst optimaal te kunnen blijven realiseren.

De NPO is het met het Commissariaat voor de Media eens dat een publieke omroep essentieel is voor het functioneren van onze democratie. De maatschappelijke waarde van de publieke omroep is nog altijd onverminderd groot.”

Bron: NPO/BM

Categorieën: Media nieuws

Ik hou van Holland 3 september terug op SBS6 met Rob Kemps

9 uur 31 min geleden

In dit nieuwe seizoen neemt Rob Kemps, in overleg met Linda de Mol, de presentatie voor zijn rekening. Teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Leo Alkemade zijn weer van de partij, en krijgen weer assistentie van wekelijks wisselende BN’ers en de altijd fanatieke publiektribunes. Ik hou van Holland is vanaf 3 september acht weken lang om 20.00 uur te zien op SBS6.

Nadat Linda de Mol begin dit jaar aangaf haar werkzaamheden voorlopig neer te willen leggen, heeft zij besloten om dit najaar alleen een nieuwe reeks van Miljoenenjacht te presenteren en daarnaast werkt zij aan een nieuwe serie. Daarom is in goed overleg besloten dat Rob Kemps de presentatie van Ik hou van Holland van haar overneemt.

Kemps: “Een programma overnemen van Linda de Mol dat is toch een beetje alsof je Messi moet vervangen. Ik vind het daarom een enorme eer dat Linda het mij toevertrouwt en ik heb er mega veel zin in. Samen met Jeroen en Leo gaan we er een fantastisch seizoen van maken. Ik kan niet wachten!”

Net als vorig seizoen bestaat elk team uit drie mensen: de teamcaptain en twee wekelijks wisselende BN’ers. Naast de vertrouwde spellen – van Geen ja, geen nee, geen euh tot het Verjaardagsspel – is er dit seizoen een nieuw spel waarbij de teams met koptelefoons op zoveel mogelijk woorden aan elkaar duidelijk moeten maken, door te roepen en uit te beelden. Hoe meer woorden ze raden, hoe meer punten ze scoren.

Ik hou van Holland is ontwikkeld en wordt geproduceerd door ITV Studios.

Bron: Talpa Network/BM

Categorieën: Media nieuws

Viaplay wordt thuisbasis hoofdklasse hockey in Nederland

12 uur 18 min geleden

Vanaf september brengt Viaplay bijna 300 wedstrijden live per seizoen. Het gaat daarbij om zowel de Hoofdklasse dames en de Tulp Hoofdklasse heren, de Nederlandse tophockey divisies. Vrijwel alle wedstrijden worden voorzien van Nederlandstalig commentaar.

Nederland telt meer dan 250.000 actieve hockeyers. De nationale teams behoren tot de absolute wereldtop. De vrouwenploeg is regerend olympisch-, Europees- en wereldkampioen, terwijl de mannenploeg twee olympische en drie wereldtitels heeft gewonnen en regerend Europees kampioen is. Alle spelers van het Nederlands Elftal komen momenteel uit in de Hoofdklasse, die 12 vrouwen- en 12 mannenteams telt en wordt gezien als één van de toonaangevende veldhockeycompetities in de wereld.

Het seizoen loopt van september tot mei, inclusief een winterstop, en wordt afgesloten met play-offs en play-outs. De huidige kampioenen zijn Bloemendaal (mannen) en Den Bosch (vrouwen). Viaplay, HHcv en de KNHB slaan de handen ineen om de Hoofdklasse nog meer aanzien te geven, inclusief een consistente en toegankelijke wedstrijdplanning.

Peter Nørrelund, Viaplay Group Chief Sports Officer: “Veldhockey in Nederland mag zich verheugen in een enorme belangstelling. Jong en oud komen samen om te spelen en staan ook langs de lijn bij de wedstrijden in de Hoofdklasse. Bovendien behoren de nationale hockey-elftallen tot de beste van de wereld. Daarmee heeft de Hoofdklasse een enorm mediapotentieel. We hebben met de KNHB de ambitie de hockeysport op een aantrekkelijke manier voor het voetlicht te brengen. Dat kan ook de lokale sport helpen om nog vele jaren te blijven bloeien.”

Tjeerd Boven, Voorzitter HHcv: “Onze samenwerking met Viaplay betekent dat alle wedstrijden van de Hoofdklasse live te zien zullen zijn in hoogwaardige en kwalitatieve uitzendingen. Dit past perfect bij onze doelstelling om de kwaliteit van het tophockey in Nederland continu te verbeteren, de Hoofdklasse te blijven professionaliseren en de fanbase voor het tophockey te vergroten.”

Viaplay, HHcv and KNHB hebben een separate overeenkomst gesloten met de NOS. Dit betekent dat de NOS zal doorgaan met het uitzenden van live Hoofdklasse wedstrijden en samenvattingen.

Bron: Viaplay/BM

Categorieën: Media nieuws

Studenten Filmacademie nemen Nederlandse productiesector onder de loep

12 uur 24 min geleden

Voor hun onderzoek spreken Meike en Robbin een groot deel van de producenten die lid zijn van NCP. Zo proberen ze zoveel mogelijk informatie te verzamelen en een zo volledig mogelijk beeld van de markt te krijgen.

Meike: “Alle mensen die we spreken hebben allemaal een mening, maar dat kunnen ze niet altijd onderling bespreken. Via ons kan dat gesprek geopend worden. Het is een gevoelige markt. Mensen kennen elkaar goed. Wij staan daar neutraal in en proberen iedereen zo goed mogelijk te begrijpen.”

Robbin: “Als je kijkt naar de verschuivingen die op dit moment plaatsvinden in de sector, naar de onduidelijke afspraken tussen producenten en streamers, is dit onderzoek super relevant. De markt is zo aan het veranderen. Niemand die we spreken heeft een idee hoe het er volgend jaar uitziet. Er is zó veel content en relatief zó weinig mensen die dat kunnen maken. Er liggen nu veel kansen. Daarom is het interessant om met elkaar en een overkoepelend orgaan als NCP te kijken hoe we die producenten en streamers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen, om de werkomstandigheden te optimaliseren.”

Gebrek aan informatie
Meike: “Dat overkoepelende element van NCP is voor onszelf ook heel interessant. Daardoor leren we de sector beter kennen. Voor onze stage kwam ik al snel bij NCP uit. En zij kwamen zelf met het voorstel voor dit onderzoek. Ze waren het al zo’n acht jaar van plan, maar hadden er te weinig tijd voor.”

Robbin: “Voor ons is het een uitgelezen kans om de sector beter te leren begrijpen. Op de Filmacademie leren we veel over filmmaken, maar hoe je als producent de sector in kunt duiken, op dat punt heeft de Filmacademie een gebrek aan informatie.”

Meike: “En televisie wordt überhaupt niet meer belicht. Daarnaast vinden wij de commerciële kant van de sector heel leuk, iets wat we ook durven uit te spreken op de Filmacademie. Die mening is niet populair. Maar het wordt toch onze baan, waarmee we straks wel willen verdienen.”

Robbin: “Het interessante aan de commerciële sector is ook het perspectief. Niet dat art house niet kan groeien, maar wij denken dat deze sector ons kan helpen om een groter imperium te bouwen. Daar durven we wel voor uit te komen. Wij zijn in onze opleiding de kant opgegaan van het uitvoerende producentschap, dat is leuk voor nu, maar uiteindelijk willen we niet die kant op. Daarom willen we bij NCP nu echt leren over ondernemerschap.”

Streamers
Meike en Robbin interviewen leden van NCP, maar ook de NPO en streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime. Meike: “Wat producenten vinden van een onderwerp loopt soms nogal uiteen, maar er zijn wel punten waar iedereen het over eens is.”

Robbin: “We proberen alle kanten te inventariseren, niet alleen de zienswijze van de producent, maar ook andere geluiden. Producenten vinden over het algemeen dat er meer geld naar de sector moet, en willen dat streamingdiensten hen tegemoet komen. Maar we hebben ook met Netflix gesproken, die ons de andere kant van de medaille liet zien. Zo kunnen we ons onderzoek nuanceren.”

Verantwoordelijkheid en risico
Iets waarover veel producenten het eens zijn, is dat ze in de toekomst inhoudelijk naar meer eigen verantwoordelijkheid streven. Daarentegen willen ze minder verantwoordelijk zijn voor het vooraf financieren bij streamingdiensten.

Robbin: “Streamingdiensten zijn almachtig aan het worden. Als je dat niet gewend bent, ervaar je het als een creatieve beperking als de hele tijd wordt meegelezen. De angst heerst een ‘uitvoerend’ producent te worden, in plaats van je eigen ei kwijt te kunnen in je project. En aan de andere kant is er een enorm risico voor een producent om met een streamingdienst in zee te gaan, omdat ze alles zelf moeten voorfinancieren. Je moet het complete bedrag dat je gaat uitgeven op de bank hebben.”

“Het voelt elke keer
als een soort mini-college”

Diversiteit
Nog een belangrijk onderwerp is diversiteit. Meike: “Het is niet altijd mogelijk om voor en vooral ook áchter de camera een zo divers mogelijk team samen te stellen. De kwaliteit staat natuurlijk voorop. Je kunt niet iemand ergens neerzetten waarvan je denkt: hij of zij is daar nog niet aan toe. Op de Filmacademie zien we het gebrek aan diversiteit ook terug. Terwijl er in de filmsector voor iedereen zoveel werk is. Eén van onze docenten merkte laatst op dat het eigenlijk raar is dat er zoveel creatieve vakken zijn op de middelbare school, maar geen één over storytelling. Het zou goed zijn als leerlingen hierin al vroeg les krijgen, zodat een groter en diverser publiek in aanraking komt met content maken.”

“Het is voor ons bijzonder leerzaam om de markt, de producenten en NCP binnen een korte tijd zo goed te leren kennen. Daarnaast waarderen we het vertrouwen dat Jaap Visser en Arie Landsmeer in ons hebben enorm. We zullen er dan ook alles aan doen om de situatie en ontwikkeling van de sector zo inzichtelijk mogelijk te ontleden en de wensen van de bij NCP aangesloten leden zo goed mogelijk in kaart te brengen.”

Robbin: “We zijn positief verrast hoe open iedereen ons ontvangt en hoe iedereen ons te woord staat. De grote jongens maken gewoon een uurtje voor ons vrij. Ik merk dat iedereen het leuk vindt om jonge makers te verwelkomen in de sector die zij al zo goed kennen.” Meike: “Het voelt elke keer als een soort mini-college. We leren er onwijs veel van en kunnen dat later allemaal weer meenemen.”

Mocht je met Meike en Robbin in contact willen komen, dan kun je ze bereiken via hun e-mailadres: robbinvmechelen@gmail.com, vanengelen.meike@gmail.com.

Bron: BMY/Jip Mendes

Categorieën: Media nieuws

‘Publieke omroepbestel moet op de schop’

13 uur 23 min geleden

Volgens het commissariaat heeft het huidige systeem lang goed gewerkt, maar sluit de inrichting ervan niet meer aan bij de maatschappij. Een van de gevaren daarvan is dat het draagvlak onder de bevolking afbrokkelt en jongeren afhaken.

Geen zuilen en stromingen meer
Het CvdM wijst erop dat het omroepbestel in feite nog de opbouw heeft van honderd jaar geleden, toen iedere ‘zuil’ in de samenleving een eigen omroep had. Nog altijd vertegenwoordigen omroepen bepaalde stromingen in de maatschappij.

Probleem is echter dat groepsvorming zich niet meer laat kenmerken door een overzichtelijk aantal stromingen, zegt het commissariaat. ‘De vraag is of het hebben van een relatief beperkt aantal leden voldoende legitimeert dat omroepverenigingen stromingen representeren, terwijl de samenleving geen duidelijke stromingen meer kent.’

Het huidige publieke omroepbestel is bovendien verouderd omdat het niet voldoende is ingericht op ontwikkelingen in de technologie en het medialandschap. Het commissariaat wijst bijvoorbeeld op de groei van on-demand kijken, waardoor het tv-toestel een steeds minder belangrijk medium wordt om een massapubliek te bereiken.

Lage drempel voor aspirant-omroepen
Het CvdM wil af van de praktijk dat de organisaties zelf centraal staan in het bestel, en niet de content die ze maken. Daar komt bij dat voor aspirant-omroepen de lat voor toetreding tot het bestel vrij laag ligt, terwijl er geen ‘achterdeur’ is. ‘Afscheid nemen van omroepverenigingen is geen onderdeel van het normale functioneren van het bestel’, zegt het commissariaat.

In het rapport staan enkele ‘denkrichtingen’ om het omroepbestel te hervormen. Zo zou er een bestel moeten komen met een meer directe vorm van maatschappelijke binding. Daarbij zouden burgers een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld door hen te consulteren over bepaalde content of makers.

Verder zou de verantwoordelijkheid voor de publieke mediaopdracht volgens het CvdM centraal moeten komen te liggen, dus bij de NPO. Dat zou een einde moeten maken aan de ‘moeizame afstemming’ tussen de NPO en de afzonderlijke omroepen. ‘Ook kan een centrale regisseur besluitvaardiger reageren op ontwikkelingen en veranderende behoeftes in de samenleving.’

Rol van de NOS
Het commissariaat ziet overigens geen aanleiding tot wijziging van de rol van de NOS, die als taakomroep verantwoordelijk is voor de nieuwsvoorziening. Het CvdM wijst in dat kader op ‘het grote belang’ van vrije meningsvorming. ‘Daar komt bij dat de NOS een hoog vertrouwen geniet en jongere doelgroepen goed weet te bereiken.’

Het rapport Kijk samen verder! is hier te lezen.

Bron: NOS/BM

Categorieën: Media nieuws

Eva Eikhout en haar gasten delen grappige en smerige seksverhalen in One Night Stand-Up

13 uur 24 min geleden

In One Night Stand-Up treden allerlei mensen in de spotlights op het podium van de BNNVARA-bar met hun grappigste, gekste, smerigste en gênantste seksverhalen. Seks is niets om je voor te schamen en het is vrijwel nooit perfect. Vaak loopt seks helemaal niet zoals verwacht, en het mooie is dat we dat allemaal wel eens ervaren.

Maar daar mag wel wat meer over gepraat worden! Om het ijs te breken, trapt Eva Eikhout elke aflevering af met een eigen seksverhaal en daarna is de microfoon voor de andere sprekers. Zij vertellen een seksverhaal gelinkt aan het thema van de aflevering, zoals de eerste keer, een specifiek standje, de meest bijzondere plek of memorabele bedpartner.

Na afloop bespreekt Eva hun verhaal en legt ze de sprekers nog even het vuur aan de schenen door vragen te stellen over het verhaal. Wat was er precies lekker aan? Hoeveel mensen waren er nou precies bij betrokken? En waarom werd er geen stop gezegd tijdens het bijten? One Night Stand-Up is vanaf vrijdag 8 juli om 16.00 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Eva Eikhout: “Tijdens de opnames hing er een mega fijne sfeer. Je merkte dat iedereen elkaar in elkaars waarde liet en dat alles gezegd kon worden. Met One Night Stand-Up hoop ik dat we seks op een grappige en laagdrempelige manier bespreekbaarder maken. Seks mag leuk, gek én ongemakkelijk zijn en dat is helemaal oké!”

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Annemieke van der Togt/BNNVARA

Categorieën: Media nieuws

Tineke de Nooij terug op Radio Veronica

4 juli, 2022 - 12:22

Toen Tineke in 1960 op 18-jarige leeftijd aanklopte bij Radio Veronica – toen nog vanaf het Veronicaschip – betekende dat de start van een lange Veronica-carrière. Als eerste vrouwelijke radio dj van Nederland presenteerde ze onder andere haar eigen ochtendprogramma Koffietijd met Tineke, wijdde ze zich aan meer experimentele muziek met Parels voor de Zwijnen en presenteerde ze verschillende avondprogramma’s.

Thuiszitten is geen optie

Vorig jaar oktober nam Tineke na meer dan 10 jaar TinekeShow bij MAX op NPO Radio 5 officieel afscheid van het radio maken. Tijdens een speciale veteranen-uitzending die op zondag 26 juni op het themakanaal Vintage Veronica werd uitgezonden, gaf Tineke echter toe spijt te hebben van haar besluit. Ze mist de radio, want voor de 81-jarige dj is thuiszitten gewoon geen optie: “Als je zestig jaar lang alles hebt gedaan op dit gebied, dan moet je eigenlijk niet stoppen. Radio maken zit in me: ik zet die koptelefoon op en het is er,” aldus Tineke de Nooij.

Rob Stenders: “Wie Radio Veronica zegt, zegt Tineke. Vanaf het schip tot aan Hilversum, Tineke was erbij en is een radiovrouw in hart en nieren. Als zij aangeeft dat ze weer radio wil maken, wie zijn wij dan om daar geen gehoor aan te geven!”

Tineke de Nooij is vanaf 13 augustus iedere zaterdag- en zondagavond van 23.00 uur tot 00.00 uur te horen op Radio Veronica.

Bron: Talpa Network/BM

Categorieën: Media nieuws

Nederlandse Top 40 en Qmusic verlengen samenwerking

4 juli, 2022 - 09:35

Erik de Zwart, voorzitter Stichting Nederlandse Top 40: “Qmusic heeft de Top 40 een nieuw élan gegeven, met onder andere de Top 40 Awards. De wil om toonaangevend te zijn, de liefde voor muziek en de trouwe schare luisteraars zijn daarbij voor beide belangrijke pijlers. Daarom zetten we de samenwerking met veel plezier voort.”

Robert Bernink, Algemeen directeur Qmusic: “We bereiken met de hitlijst wekelijks een miljoen luisteraars. Als je aan mensen vraagt naar wat voor muziek ze luisteren, is een veelgehoord antwoord ‘Top 40-muziek’. Daarmee is het een genre op zich geworden en een synoniem voor hitmuziek. Dat maakt het de perfecte match met het grootste hitstation van Nederland.”

Recordscores
De Top 40 is sinds 2019 te horen bij Qmusic en wordt elke vrijdagmiddag gepresenteerd door Qmusic-dj Domien Verschuuren. De recordscore van de Top 40, sinds de start van de huidige luistercijfermetingen in 1996, dateerde van augustus/september 2004 en bedroeg toen 22,5%. Inmiddels is de Top 40 bij Qmusic daar al een aantal keren overheen gegaan, met een all time high in oktober/november 2021, van 23,3%.

De Nederlandse Top 40 zag in 1965 het levenslicht. De hitlijst groeide al snel uit tot de meest bekende en toonaangevende hitparade van het land. De Top 40 werd naast de hitlijst zelf ook een muziekgenre op zich en er is geen artiest die er niet aan refereert als het om successen gaat.

Bron: Qmusic/BM

Categorieën: Media nieuws

HBO Max ziet af van Nederlandse series en films

4 juli, 2022 - 09:12

HBO Max werkt momenteel aan een nieuwe strategie, waarbij het platform worden gecombineerd met streamingdienst discovery+. Daarbij zijn bestaande plannen in Centraal-Europa en Scandinavië herzien, waaronder de originele programmering voor onder andere de Nederlandse versie van HBO Max.

Met het schrappen van de Europese originals is een besparing van 3 miljard dollar gemoeid. Zo gaat FBoy Island met Lisa Loeb, dat binnenkort van start zou gaan, waarschijnlijk niet door. De datingshow zou een Nederlandse versie worden van het Amerikaanse programma waarin drie vrouwen worden gevolgd die voor de liefde naar een tropisch eiland afreizen. Op het eiland zijn zestien mannen, van wie er acht daadwerkelijk op zoek zijn naar liefde.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

Boeren blokkeren ingang Media Park met boomstammen

4 juli, 2022 - 06:59

Een woordvoerder van de NPO meldt dat er boeren bij het Media Park staan, maar dat de actie geen gevolgen heeft voor de uitzendingen. Vorige week was ook een protestactie van boeren bij het Media Park.

Op verschillende plekken in het hele land protesteren boeren en vissers vandaag tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Bron: AD/BM
Foto: NOS

Categorieën: Media nieuws

Hoe concertzalen de productiehuizen van de toekomst worden

4 juli, 2022 - 04:00

Wat is zo’n smart venue nou precies? Wat voor projecten komen er uit voort? En wat kan de media-industrie leren van deze live entertainment projecten en van immersive contentproducties in zijn algemeenheid? Hierover ging ik in gesprek met Jos Feijen (directeur Effenaar) en Femke Blok (programmamanager Effenaar Smart Venue).

Rockcity meets Techcity
Eindhoven staat sinds jaar en dag bekend als een rijke voedingsbodem voor rockbands. Daarnaast is het de stad van innovatie en high-tech: Brainport Eindhoven. Het is dan ook geen toeval dat de Effenaar een leidende rol heeft genomen in het aan elkaar verbinden van deze werelden, zeker niet als je daar de atypische achtergrond van de huidige directeur Jos Feijen bij op telt. Hij komt namelijk niet uit de muziekwereld, maar uit de reclame- en communicatie-industrie.

Zo was hij onder andere creatief directeur bij contentmarketingbureau Zandbeek en is hij een doorgewinterde customer journey expert. Feijen: “Toen ik de scepter ging zwaaien bij de Effenaar kwam ik al snel tot de conclusie dat het businessmodel van een poppodium inmiddels zwaar achterhaald is, je positie als podium vrij mager is en je te afhankelijk kan zijn van bookers. Daarom creëerde ik een nieuw model waarmee ik op zoek ging naar andere invalshoeken en geldstromen.”

“Ik kan als Effenaar een platform bieden, namelijk onze podia, en tech-partijen uit de regio brachten op hun beurt allerlei nieuwe technieken in. Hiermee konden we samen met artiesten gaan experimenteren met immersive belevingen.” Zo ontstonden in 2017 de eerste contouren van Effenaar Smart Venue.

Laagdrempelig
De doelstelling is inmiddels verder uitgekristalliseerd: de muziekbeleving van bezoekers én artiesten van de Effenaar vergroten door het inzetten van tech, data en media. Dit gaat van virtual en augmented reality tot biofeedback, van 3D-printing tot volledige body scans, van een 3D-studio tot een volwaardige tv-studio. De Effenaar doet dit in gezamenlijkheid met artiesten, scholen, universiteiten en bedrijven uit de regio.

Anders gesteld: ze wil een plek zijn waar contentmakers laagdrempelig gebruik kunnen maken van alle nieuwe (en soms dure) technologie en ze vervolgens laten experimenteren om hun publiek rijker te bedienen. Feijen: “Als ik in gesprek ben met studenten hoor ik ze vaak twee dingen zeggen. Allereerst dat ze als artiest vooral opgeleid zijn om live op een podium te staan en altijd publiek te zien. En ten tweede dat ze niet onderwezen worden om met technieken te werken waarmee ze mensen in een virtuele wereld een beleving kunnen geven. Beide past toch niet meer bij deze hybride tijd? Dat is dus een mooie rol voor ons.”

Door Covid-19 kreeg
de Smart Venue er een
distributieplatform bij

De versnelling in dit proces kwam door de uitbraak van Covid-19. Doordat een technisch ecosysteem was opgezet voor de Smart Venue, kon de Effenaar ook in een handomdraai een streamingplatform uit de grond stampen. Zo geschiedde: in maart 2020 zag, na een paar telefoontjes van Feijen, www.thesessions.stream het levenslicht; de Smart Venue kreeg er een distributieplatform bij.

Verdeeld
De insteek van het platform is dat artiesten rechthebbende blijven en de opbrengsten onderling worden verdeeld. Ondertussen wordt het platform doorontwikkeld naar een plek waarbij meer artiesten en podia zich kunnen aansluiten. Voor het eind van het jaar wordt het aangevuld met een online abonnementstructuur waarmee muziekliefhebbers nieuwe bands kunnen ontdekken.

Tevens willen ze via dit platform artiesten de mogelijkheid bieden om in luttele minuten een eigen kanaal op te zetten waarop ze vervolgens zelf alles kunnen regelen, tot ticketverkoop aan toe. Hiermee hebben ze inmiddels artiesten als Anneke van Giersbergen (bij het grote publiek bekend van het tv-programma Beste Zangers, voor de fijnproever al veel langer bekend van onder andere metalband The Gathering) en poppodia als De Vorstin in Hilversum aan zich weten te binden.

Feijen ziet dit vooral als een mooie start van een zoektocht: “Wij denken niet dat live optredens verdwijnen, maar we vullen het aan met een online beleving. Ik zie veel partijen die denken dat iets opnemen en streamen al een online beleving is. Dat is niet zo. Wat die online beleving wél kan zijn, onderzoeken wij dus met onze Smart Venue projecten.”

DADA
Een voorbeeld van zo’n project is DADA Data. Rapper Daan Rijkers (alias DADA) vertelt in onvervalst Eindhovens zijn beeldende verhalen. Door de Effenaar is hij samengebracht met Luis Ferrera, een creative technologist, en Sebastiaan van de Venne, een typograaf. Voor de lancering van het debuutalbum van DADA hebben ze gezamenlijk een nieuwe vorm van live optreden gecreëerd.

Luis heeft een bodysensor gemaakt die de bewegingen en emoties van DADA omzette in getekende visuals van typograaf Sebastiaan. Deze visuals werden vervolgens live gerenderd en geprojecteerd in de zaal. Femke Blok: “Het fysiek van DADA op het podium wordt direct vertaald naar de animaties. Als DADA nauwelijks beweegt wanneer hij een intiem nummer ten gehore brengt, zal dat een ander effect hebben op de animaties dan een uitbundig nummer waar hij op het podium staat te springen. Zo wordt zijn optreden op eigen wijze versterkt en daarmee de beleving als publiek.”

Virtual opera
Wat nog meer richting produceren gaat, is het project van Celine Daemen. Zij is een transdisciplinair regisseur met werk op het snijvlak van theater, muziek, technologie en beeldende kunst. Voor Effenaar Smart Venue heeft ze de virtual opera ‘Nergens’ gemaakt. De insteek van dit project: zien hoe volumetric video (een mediaproductietechniek die driedimensionale ruimtes, personen of objecten kan vastleggen, EV) kan worden ingezet voor haar innovatieve opera.

Een voorstelling waar muziek en virtual reality je meenemen naar een fascinerende ruimte tussen ‘zijn’ en ‘niet-zijn’. Blok: “Het publiek beleeft door haar aanpak de opera van dichtbij; je werd als persoon onderdeel van het werk.” Om zulke producties te kunnen draaien, werkt de Effenaar samen met het Eindhovense 4DR Studios. Ze hebben een pop-up set up voor de Effenaar gemaakt, waarmee ze zulke hologrammen en producties op locatie kunnen draaien of een volwaardige tv-studio kunnen aanbieden waar artiesten gebruik van kunnen maken. Iets wat normaal onbetaalbaar is voor beginnende bands.

Eén van de drie nieuwe nummers
van Ruben Hein bleek dezelfde
hersenactiviteit en impact op te
leveren als zijn bekende hits

Het laatste voorbeeld is dat van TNO en jazz- en popmuzikant Ruben Hein. In dit project werd de emotionele ervaring van een concertbezoeker onderzocht door live de hersengolven, hartslag en zweetintensiteit van bezoekers te meten. De data die tijdens het concert zijn verzameld, zijn naderhand geanalyseerd en gekoppeld aan algoritmes van TNO, waardoor de emoties van de participanten meetbaar werden gemaakt.

Dit leverde mooie insights op: zo bleek één van de drie nieuwe nummers van Hein dezelfde hersenactiviteit en impact op te leveren als zijn bekende hits. Oftewel; je weet dus op basis van data wat wel of niet goed aansluit bij je publiek. Toepassingen zijn eindeloos: je kan als artiest hiermee je optimale setlist samenstellen, een potentiële nieuwe hit ontdekken of je publiek een rol laten spelen in het verder finetunen van nieuwe nummers.

Bedrijf
Hoe je het ook wendt of keert; de inmiddels vijftigjarige Effenaar heeft zich in de luwte ontwikkeld tot een data-, tech-, productie- en mediahub, waarin de live experience voorop staat. De Smart Venue is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een op zichzelf staand bedrijf naast het poppodium zelf. En gas teruggenomen wordt er niet: dit jaar gaan ze zestien artiesten uit de regio verbinden aan al deze technieken en verder experimenteren, bij voorkeur op grotere schaal.

Wat kunnen de old school media van deze ontwikkeling en aanpak leren? Blok: “We leren op dit moment zelf nog veel van broadcasters en streamingplatforms. Vooral ten aanzien van het verhogen van de kwaliteit van regie en schakelen; dat soort werk. Wat Hilversum wel van ons kan leren, is hoe je een thuisbeleving of online beleving veel rijker kan maken. Want de live-industrie, wat een poppodium is, is van nature altijd bezig om een rijkere experience neer te zetten, ook als deze op de bank wordt ervaren.”

Deze projecten trekken voelbaar aandacht vanuit de mediawereld. Feijen vindt het nog wel lastig te bepalen of dit nou wel of niet goed is voor de Effenaar: “Het nadeel van Hilversum is dat ze graag alles naar zich toetrekken en dat het allemaal moet passen in hun eigen, oude structuren. Ik zou meer opteren voor een samenwerking, waarin we in onze kracht kunnen blijven en in gezamenlijkheid kunnen experimenteren. Dat is voor iedereen uiteindelijk beter.”

Andere afweging
Iedereen die gelooft in de toekomst van een hybride wereld, waarin verschillende doelgroepen op diverse interactieniveaus bereikt moeten worden, kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Hoor ik daar metaverse? Wat je vooral moet beseffen, is dat deze vervlechting van de real life en virtuele wereld om een heel andere aanpak van artiesten, en sowieso alle contentmakers, vraagt. Je moet je in al deze technieken laten onderwijzen.

Gelukkig zijn er legio voorbeelden waar je je aan kunt laven. Kijk bijvoorbeeld maar naar de gamingwereld: hier zijn tegenwoordig al enkele artiesten die live virtueel optreden in een game of daar hun NFT’s verkopen. Of kunstenaars die aparte kunst voor offline en online verkopen via hun eigen Discord-fora. Dit zorgt er nu al voor dat je jonge doelgroepen hebt die opgegroeid zijn met deze hybride werkelijkheid. Zij maken daardoor nu al hele andere afwegingen dan oudere doelgroepen.

Want willen zij een concert van hun favoriete artiest live zien via hun VR-bril waarmee ze zelfs de mogelijkheid hebben om na afloop met de artiest in kwestie te chatten? Of gaan ze toch liever een uur reizen om vervolgens met oordoppen in, matig zicht en inmiddels half nat biershirt zo’n concert met voor hun verder onbekende fans te ervaren? De nieuwe generatie zou zo maar eens de voorkeur kunnen geven aan de virtuele optie.

Ruimte geven
Om daar als contentmaker of producent een goede rol in te kunnen spelen, moet je je dus verdiepen in alle do’s and dont’s van NFT’s, VR, AR, XR, MR en alle metaverse zaken eromheen. Daarom pleit ik voor twee zaken. Allereerst om nu vooral de makers én de instanties die hen kunnen faciliteren de ruimte te geven. Zoals een Effenaar Smart Venue. Hierdoor kunnen zij samen experimenteren en nieuwe businessmodellen ontwaren en hoeven we niet alleen maar te kijken naar wat er van de grote techpartijen uit Amerika overwaait.

Ten tweede zullen de huidige media- en contentpartijen zichzelf ook moeten gaan onderwijzen én het dogma loslaten dat hun businessmodel louter gebaseerd is op ‘bereikcijfers’ en een maandelijks SKO-rapport. Het businessmodel in de nieuwe wereld is gebouwd rond experiences, niet alleen maar ‘eyeballs’. Dus omarm de nieuwe wereld, probeer zaken uit, leer van elkaar en maak samen de nieuwe hybride wereld tot een betere plek. Voor zowel makers als gebruikers.

Edwin Valent
Edwin Valent werkt in directiefuncties in de internationale media-industrie en is eigenaar van Bruut Productions, dat zich specialiseert in mediastrategie en digitale transformatieprocessen. Met een groot portfolio aan klanten in de media-, sport- en entertainmentindustrie. Voor BM schrijft hij over innovatie in het internationale medialandschap.

Foto’s: Patrick Spruijtenburg

Categorieën: Media nieuws

Humberto Tan dit seizoen in Zomergasten te zien

4 juli, 2022 - 01:47

Tan staat momenteel onder contract bij RTL, waar hij zijn eigen talkshow heeft. Abbring presenteert voor het zesde seizoen op rij Zomergasten. Zij zal wederom in gesprek gaan met een aantal prominente gasten over hun ideale televisieavond.

Abbring maakte in 2017 haar debuut als presentator van het interviewprogramma van de VPRO. Ze is na Peter van Ingen, die het programma acht seizoenen lang leidde van 1988 tot 1995, de langstzittende Zomergasten-presentator.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

London Calling: Slaapt Apple?

4 juli, 2022 - 01:00

De meeste mediabedrijven zijn allang wakker geworden en hebben online video omarmd. Videoland, NPO Start, Streamz, Britbox, Disney+, HBO Max, Peacock, het wemelt van de initiatieven. Het succes van Disney is eclatant en het lijkt erop dat het op termijn marktleider Netflix kan inhalen. Laten we wel zijn: de combinatie van de FOX- en Disney-catalogus, de toevoeging van Starz en ga zo maar door, bieden een brede catalogus voor het gehele gezin. Disney ging zelfs zo ver een groot aantal lineaire zenders bij het grootvuil te zetten.

Het lijkt erop dat Disney
op termijn marktleider
Netflix kan inhalen

Van de Big Tech bedrijven is Amazon het meest bedreven in online video activiteiten. Het selecteert de territoria waar het aanwezig wil zijn op slimme wijze, verpakt het video aanbod in haar Prime abonnement en doet ook een aantal zeer relevante overnames. Het levert Amazon het marktleiderschap op in Duitsland en versterkt haar aanwezigheid in Nederland. De overname van MGM was een verrassende stap en de consument gaat daarvan deze zomer de effecten zien: de gehele James Bond catalogus wordt slim ‘vermarkt’ en gaat ongetwijfeld een reeks nieuwe Prime abonnees opleveren.

In al dat geweld blijft één wereldspeler opvallend stil: Apple komt op het gebied van content maar niet tot wasdom. Apple TV+ lijkt voor de verwende videoconsument eigenlijk nergens op. De met veel tamtam aangekondigde Morning Show wordt buiten de VS nauwelijks bekeken en ook het verdere video aanbod is van magere kwaliteit. Zitten ze daar in Cupertino te slapen? Dat kan ik me uiteraard niet voorstellen, want Apple is een voortreffelijk gerund bedrijf. Kennelijk ontbeert het management echter kennis op het gebied van content en daarom lijkt er maar één logische stap vooruit te zijn. De analogie dringt zich op met Google, dat met Google Video vijftien jaar terug maar niet verder kwam en tenslotte het toen noodlijdende YouTube overnam.

Ik had eigenlijk al jaren terug verwacht dat Apple Netflix had overgenomen, maar na de ongekende rally van het Netflix-aandeel (de koers bereikte vorig jaar een hoogtepunt van meer dan 700 dollar) leek die gedachte onhaalbaar. Nu Netflix weer op aarde is beland en het aandeel rond de 170 dollar hangt, zouden de beleidsmakers in Cupertino toch wel weer eens aan deze verlokkende gedachte kunnen denken? De financiering daarvan lijkt voor Apple geen probleem. Of zullen ze het risico in content te investeren toch te groot vinden en op het huidige, buitengewoon succesvolle businessmodel – hardware verkopen met waanzinnig makkelijke softwarematige user interface – verder blijven navigeren?

Oege Boonstra
Oege Boonstra is internationaal media consultant en founding partner van management adviesbureau 3Rivers

Categorieën: Media nieuws

IDTV produceert De kok en de directeur voor AVROTROS

4 juli, 2022 - 01:00

De serie De kok en de directeur bestaat uit zes afleveringen en is te zien vanaf 10 juli op NPO 2. Elke aflevering beginnen Dibbits en Bijdendijk in het Rijksmuseum, waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis. In elk land ontmoeten zij vervolgens kunstenaars en chefkoks. Ze dwalen rond in musea en keukens, in depots en bij boeren. Zo maken ze kennis met prachtige kunst en met nationale, culinaire gerechten en ingrediënten.

Credits:
Omroep: AVROTROS
Productiebedrijf: IDTV
Concept: POSVIDEO
Producent: Marc Pos
Regie/eindredactie: Yorn Wijnants
Gedelegeerd producent: Crisje Vandenbooren
Productieleiding: Ianthe Heidenrijk
Redactie: Lisa Ruigrok
Camera en geluid: Cinelab
Montage: Maike Claessen
Presentatie/cast: Taco Dibbits en Joris Bijdendijk
Voice-over: Karin van As
Vormgeving: The Viewmasters
Lengte (in minuten): 40
Aantal afleveringen: 6
Datum eerste uitzending: 10 juli, 19.25 uur, NPO 2

Bron: IDTV/BM

Categorieën: Media nieuws

XS2Content verhuisd naar M-Mediagebouw in Hilversum

4 juli, 2022 - 00:59

De merknaam M van het kantoorgebouw is geïnspireerd op het M-vormige geluidsgolfontwerp van het gebouw. Het vernieuwde mediagebouw is een smeltkroes van professionals, bedrijven en diensten met media in hun DNA, waaronder KRO-NCRV, NLZIET, Universal Music Group en Bindinc.

XS2Content (voorheen bekend als XS2RADIO) ondersteunt content genererende organisaties door middel van onder meer Text2Speech en AI-toepassingen om hun bestaande content te vermenigvuldigen naar andere mediavormen, waaronder podcasts, audiobulletins en (nieuws)video’s met avatars, maar ook vice versa.

XS2Content heeft afgelopen twee jaar diverse projecten opgezet voor onder andere DPG Media, Mediahuis Nederland, Business Insider, De Ondernemer, Talpa Network en Paramount International. Vorige week werd XS2Content door het ict-nieuwsplatform Computable uitgeroepen tot één van de tien beste tech startups van Nederland.

Bron: XS2Content/BM

Categorieën: Media nieuws

Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan nieuwe reeks van 100 dagen maken

3 juli, 2022 - 01:08

Het duo maakte eerder al de programma’s 100 dagen voor de klas en 100 dagen in je hoofd. In het eerste deel van de reeks gingen de twee als stagiairs aan het werk op een middelbare school in Lelystad. In het tweede programma maakten ze kennis met de wereld van de psychiatrie door aan het werk te gaan in een psychiatrische kliniek.

Den Besten en Veul werken al tien jaar samen. Wanneer de nieuwe serie te zien zal zijn, is nog niet bekend. De opnames worden eind dit jaar gemaakt.

Bron: Nu.nl/BM
Foto: Diederick Bulstra/VPRO

Categorieën: Media nieuws

Lingo vanaf 29 augustus bij Net5

3 juli, 2022 - 01:00

Lingo was vanaf 1989 tot 2014 te zien op de Nederlandse tv, achtereenvolgens gepresenteerd door Robert ten Brink, François Boulangé, Nance en Lucille Werner. In 2019 keerde het met redelijk succes terug bij SBS6 met Jan Versteegh.

In 2021 besloot die zender de televisieklassieker echter opnieuw in de koelkast te plaatsen, maar televisie- en radiodirecteur Paul Römer van Talpa Network gaf toen al aan dat het niet definitief zou verdwijnen.

Producent Marc Pos: “Lingo laat IDTV nooit los. De spelshow is al meer dan dertig jaar in vele gedaantes op televisie geweest, in meerdere landen. We blijven het spelletje doorontwikkelen. Creative director Jasper Hoogendoorn blijft samen met ons team regelmatig wijzigingen doorvoeren, waardoor het format opnieuw met veel succes in meerdere landen is uitgezonden.”

Tina Nijkamp, voormalig zenderbaas van SBS6, meldt op Instagram het volgende over de terugkeer van Lingo: “Net5 is sinds 1999 een jonge vrouwenzender met vooral veel buitenlandse dramaseries, maar dit dagelijkse programma is niet heel jong en qua doelgroep veel breder. Heel benieuwd welke programmering er nog meer komt, dit najaar op Net5.”

Credits:
Omroep: Net5
Productiebedrijf: IDTV
Producent: Marc Pos
Opdrachtgever: Talpa Network
Aankoopmanager Roos Parlevliet
Zender manager Net5: Bastiaan van Dalen
Zender coördinator Net5: Ellen Bout
Programmamanager: Dennis van Och
Presentator: Jan Versteegh
Jury: JP Pellemans
Creatief directeur: Jasper Hoogendoorn
Gedelegeerd producent: Ellen Danhof
Uitvoerend producent: Morien Stigter
Regie: Alexander Groot
Productieleiding: Joyce Casteelen, Esther Salomons
Eindredactie: Annemiek Jagtman
Research/Redactie: Bella Felix, Sophie Diekerhof
Montage: Marc van der Velde
Licht en zaalversterking: Chain
Lichtontwerp: Lightart
Rigging: Neef Hijs Techniek
Faciliteiten: NEP
Lengte (in minuten): 22
Aantal afleveringen: 90
Locatie: Studio 11 MediaLane
Gedraaid op (camera): HD Cam
Website: net5.nl/lingo
Datum eerste uitzending: 29 augustus, 20.00 uur, Net5

Bron: IDTV/BM
Foto: Reinier Bergsma/IDTV

Categorieën: Media nieuws

Tineke de Nooij presenteert twee programma’s op Vintage Veronica

3 juli, 2022 - 00:59

Tineke de Nooij heeft er spijt van dat ze is gestopt met het maken van radio. Dit vertelde ze recent tijdens een speciale veteranen-uitzending op Radio Veronica. Ze stopte op 29 januari met de TinekeShow van Omroep MAX op NPO Radio 5. Rob Stenders, zenderbaas van Radio Veronica, gaf in de veteranen-uitzending direct aan dat er plek is voor Tineke op het nieuwe radiokanaal Vintage Veronica. De radiozender is te beluisteren op DAB+ via kanaal 9C en wereldwijd via internet.

De Nooij meldt nu in De Telegraaf dat ze twee programma’s gaat maken op Vintage Veronica. “Vanaf zaterdag 13 augustus om 23.00 uur draai ik op Veronica Vintage Nederlandse popbands en op zondagavond om 23.00 uur tot middernacht met muziek die ik zelf ook draaide in de jaren 70 en 80.”

De radiozender Vintage Veronica is op 1 mei van start gegaan via internet en DAB+. ‘Op het nieuwe kanaal is de rijke muziekhistorie van Veronica uit de late 60’s en de jaren ’70 en ’80 te horen. Ook de vormgeving en muziek zijn afkomstig uit het memorabele Veronica-tijdperk. Regelmatig zullen Veronicanen uit alle generaties te horen zijn op de zender. Soms nemen de coryfeeën het station over voor een live radio-uitzending, maar ook zijn er door de Stichting Norderney aangeleverde oude programma’s en aankondigingen te horen’, aldus Talpa.

Bron: Mediamagazine/BM

Categorieën: Media nieuws

Max Verstappen werkt mee aan Netflix-serie Drive to Survive

2 juli, 2022 - 01:01

De wereldkampioen heeft een “kort maar goed gesprek” met de producenten van de serie gevoerd, zei hij voorafgaand aan de training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone.

“Ik heb ze verteld wat in het verleden volgens mij niet goed ging. Ik wil wat meer inspraak hebben in de manier waarop ik word geportretteerd, in plaats van dat ik een interview geef en dat ik niet weet wat ze daarmee gaan doen. Het moet wat realistischer zijn en ik wil daar wat meer controle over hebben.”

Zo wil Verstappen vooraf zien welke beelden van hem worden opgenomen in de serie. “Soms weet je niet dat ze met een camera achter je lopen. Ik moet dan ook kunnen zeggen: sorry jongens, dit zorgt ervoor dat ik op een verkeerde manier word neergezet.”

Van Drive to Survive zijn al vier seizoenen gemaakt, over de jaren 2018 tot en met 2021 in de Formule 1. Afgelopen jaar veroverde Verstappen zijn eerste wereldtitel na een meeslepende strijd met Lewis Hamilton. De opnames voor het vijfde seizoen zijn nu bezig.

“Ik houd er niet van om op de voorgrond te staan, maar ik begrijp wel dat ze ook mij willen zien in Drive to Survive“, zegt de coureur. “Deze Netflix-serie helpt enorm voor de populariteit van de sport, zeker in de Verenigde Staten.”

Zie ook het artikel Max Verstappen en Viaplay bundelen krachten in partnership.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

Pagina's