Broadcast Magazine

Broadcast Magazine
Bijgewerkt: 43 sec geleden

Herriemakers produceert nieuw seizoen Make Up Your Mind

22 uur 37 min geleden

Vijfentwintig nieuwe bekende Nederlanders zijn de uitdaging aangegaan en hebben zich laten transformeren tot dragqueens, inclusief hoge hakken, make-up en spectaculaire outfits. Aan de twee panels, onder leiding van teamcaptains Nikkie De Jager en Fred van Leer, de taak om te raden wie er schuilgaat achter de wimpers, stiletto’s en pruiken.

Onder leiding van presentator Carlo Boszhard gaan de Queens de strijd met elkaar aan op het podium. De vijfkoppige drag-vakjury onder leiding van Miss Envy Peru, en wekelijks een wisselend gast-dragjurylid, bepaalt wie erdoor gaat naar de volgende ronde en wie er afvalt.

Om alle overige deelnemers achter zich te laten, presenteren de Queens zich in de eerste ronde op de catwalk, gaan een lipsync duel aan met de andere Queens, en vertellen in de laatste ronde waarom ze moeten winnen in een victory speech. Aan de panels de taak om de verborgen hints in de outfits, dragnaam en muziek te herkennen, en zoveel mogelijk namen te raden.

Make Up Your Mind ging in 2021 van start met een eenmalige aflevering die 1,7 miljoen kijkers trok. In 2022 volgde een volledig seizoen van het programma. De populariteit van het programma komt onder andere voort uit de boodschap van acceptatie en inclusiviteit. Het format heeft inmiddels ook buiten Nederland succesvolle resultaten opgeleverd, zo is het programma te zien op RTL in Duitsland en verkocht aan zenders in Italië (RAI) en België (VTM).

Bron: RTL Nederland/BM
Foto: Rob Jacobs/RTL

Categorieën: Media nieuws

Scenariovakprijzen voor Het jaar van Fortuyn en El Houb

22 uur 37 min geleden

De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond meer belangstelling wekken voor scenarioschrijvers. Zonder scenaristen zijn er immers geen films en series.

Winnaars Zilveren Krulstaarten van 2022
Beste scenario Film: El Houb – Shariff Nasr, Philip Delmaar. Eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. Hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat?

Beste scenario TV-serie: Het jaar van Fortuyn – Pieter Bart Korthuis, Nathan Vecht. Gedramatiseerde versie van de gebeurtenissen rond de verkiezingsstrijd tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en de moord op Pim Fortuyn.

Beste scenario Kort (tot 60 minuten): A Capella in D mineur – Caspar van Woudenberg, Filmacademie, lichting 2022. Op een warme zomeravond worstelen vier ouders met hun ouderschap, wanneer ze de onbezonnen vraag van hun verliefde kinderen samen moeten beantwoorden: mogen ze met seks beginnen?

Zilveren Pen voor Marieta van Olphen
Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied Scenario. Dit jaar gaat de Zilveren Pen naar Marieta van Olphen, meer dan 25 jaar het gezicht van het Netwerk Scenarioschrijvers.

Van Olphen organiseert energiek en gedreven een breed scala van activiteiten, van prijsuitreikingen tot grootschalige bijeenkomsten met internationale sprekers. Ze heeft altijd een luisterend oor voor al die, schijnbaar zo solistische schrijvers die deze persoonlijke en vooral gemeende aandacht zeer waarderen. Ze heeft door de jaren heen zoveel signalen opgevangen dat ze is uitgegroeid tot een knooppunt van de sector.

Gouden Pen voor scenaristen Soof 3
De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen jaar, ging naar Luuk van Bemmelen, Anne de Clercq en Eddy Terstall. Soof 3 trok in 2022, ondanks de coronamaatregelen, 497.228 bezoekers naar de bioscopen.

Bron: Auteursbond/BM

Categorieën: Media nieuws

Nieuwe DutchMedia Podcast over RTL Nederland en NOS Sport

25 maart, 2023 - 04:38

De nieuwe aflevering openen zij met een gesprek over de jaarresultaten van RTL Nederland waarbij ze de sectorcijfers televisie van Screenforce betrekken. Daarna is een nabeschouwing te horen van het kamerdebat over de aankomende investeringsverplichting voor streamingdiensten.

Ook vraagt David aan Taco zijn visie over de standpunten van de ACM met betrekking tot de door YouCa gevraagde kabeltoegang. Tot slot wordt de situatie van het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag Mores in relatie tot de gebeurtenissen bij NOS Sport besproken.

Bron: BM

Categorieën: Media nieuws

Leonie ter Braak volgt Chantal Janzen op als presentator Blow Up

25 maart, 2023 - 02:01

De eerste aflevering van Blow Up met Ter Braak is op 27 mei te zien. Ter Braak presenteert het programma samen met Martijn Krabbé. In de show strijden Nederlandse ballonartiesten tegen elkaar in de hoop als winnaar uit de bus te komen.

RTL kan nog niet zeggen wanneer het nieuwe seizoen van Voor Hetzelfde Geld van start gaat. In dat programma gaan mensen op zoek naar een nieuwe woning buiten de stad. Het werd eerder gepresenteerd door Froger. RTL heeft nog niet gereageerd op de vraag van Nu.nl waarom Janzen en Froger vertrekken bij hun programma’s.

Ter Braak is ook een van de deelnemers van het nieuwe seizoen van Het Perfecte Plaatje. De presentatrice stapte in januari over van Talpa naar RTL. Bij Talpa presenteerde zij onder meer de talkshow HLF8, die binnenkort stopt.

Bron: Nu.nl/BM
Foto: Talpa

Categorieën: Media nieuws

KRO-NCRV sleept Videoland voor de rechter

25 maart, 2023 - 02:01

De twee partijen treffen elkaar dinsdag in een kort geding. Inzet is het recht om de documentaire Het beste voor Kees te mogen uitzenden. De film over de autistische Kees Momma die op zijn 49ste nog bij zijn ouders thuis woont was destijds een grote hit.

Nu het vervolg op die documentaire, getiteld Kees vliegt uit, bijna in première gaat bij streamingdienst Videoland is er onenigheid ontstaan over de licentie van de eerdere documentaire. Videoland-eigenaar RTL meldt een licentie van maker Monique Nolte te hebben gekocht. KRO-NCRV, die Het beste voor Kees destijds uitzond en meerdere malen herhaalde, stelt nog steeds eigenaar te zijn van die licentie.

“De documentaire is tot stand gekomen met publiek geld. De rechten voor uitzending liggen bij de publieke omroep”, reageert woordvoerder Matthijs de Bruijn namens KRO-NCRV. “We hebben met RTL gesproken over de voorgenomen online release, maar helaas zijn we daar niet samen uitgekomen. Daarom zien we ons genoodzaakt de rechter te vragen om hierover duidelijkheid te scheppen.”

Bron: AD/BM

Categorieën: Media nieuws

Speciale radio-uitzending over podcastserie De verhoorkamer op NPO Radio 1

25 maart, 2023 - 01:58

Presentator Ghislaine Plag gaat met podcastmaker Lot Buis én experts op juridisch, psychologisch en opsporings-vlak in gesprek om te zien of een valse bekentenis vandaag de dag nog steeds voorkomt. De eerste aflevering van de vijfdelige serie De verhoorkamer is vanaf 25 maart 10.00 uur te beluisteren via diverse podcastapps.

Tijdens de speciale radio-uitzending op NPO Radio 1 spreekt Ghislaine Plag met specialisten zoals een rechercheur en een oud-rechercheur, strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten, strafrechter Jacco Janssen en rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt. Aan de hand van fragmenten uit de documentaires De Villamoord, De pompmoord en de podcast bespreekt Ghislaine met hen of het nog steeds kan: op basis van een valse bekentenis vast komen te zitten.

De verhoorkamer
Stel je voor: je wordt aangehouden voor een moord die je niet hebt gepleegd. Denk je dat je dan ooit in staat zou zijn om toch schuld te bekennen? Het antwoord is waarschijnlijk nee, maar toch gebeurt het vaker dan wordt gedacht. In de podcast De verhoorkamer zoekt journalist Lot Buis uit of een valse bekentenis vandaag de dag nog steeds voorkomt. Onder welke druk komt een verdachte te staan in de verhoorkamer? Wat gebeurt er met je psyche tijdens een verhoor? En zou dit iedereen kunnen overkomen?

Bron: KRO-NCRV/BM

Categorieën: Media nieuws

Wilbert Mutsaers verruilt Spotify voor Agents After All

25 maart, 2023 - 00:37

Mutsaers zegt: “Heel veel zin om met voor mij veel bekende en nieuwe collega’s, artiesten, teams intern en extern samen aan de slag te gaan. Rode draad in mijn leven – naast mijn sociale- en gezinsleven natuurlijk – is muziek en alles dat daarmee te maken heeft, en dan in het bijzonder de Nederlandse muziek, nieuw en gevestigd talent in alle genres.”

Wilbert Mutsaers stond in zijn loopbaan al aan het hoofd van diverse instituten in de Nederlandse muziekwereld. Zo was hij manager van Total Touch, en hoofd van de Nederlandse stal van Universal. Van 2009 tot 2016 was hij zendermanager bij NPO 3FM, waarna hij een jaar lang CEO werd bij Mojo. Het is nog niet bekend wie Mutsaers opvolgt bij Spotify.

Bron: 3voor12/BM

Categorieën: Media nieuws

Kunstenbond wil dat MAX en NPO voortaan overleggen over contracten kunstenaars

24 maart, 2023 - 08:00

Deelnemers van programma’s als Sterren op het Doek en De Nieuwe Vermeer klaagden over de contracten die zij moesten tekenen. In de contracten staat onder meer dat de deelnemers een kleine vergoeding krijgen. Sommige kandidaten voelen zich gekrenkt omdat zij op televisie geen credits voor hun werk krijgen.

Omroep MAX stelt dat alle deelnemers van tevoren weten waar zij aan beginnen. “Dat kunstenaars zich laten dwingen tot het tekenen van zo’n contract, betekent niet dat Omroep MAX deze mensen op een normale of zelfs maar redelijke manier behandelt”, zegt Caspar de Kiefte van de Kunstenbond.

De vakorganisatie voor de creatieve sector stelt voor dat Omroep MAX en ook de NPO voortaan met de Kunstenbond overleggen over dit soort contracten. “RTL heeft dat in het verleden ook gedaan met contracten die deelnemers van The Voice kregen voorgelegd. Op die manier voorkom je dit soort situaties. De NPO zegt aan fair practice te willen doen, handel daar dan ook naar.”

‘Bizar dat kunstenaars niet normaal betaald krijgen’
De Kiefte noemt het “volstrekt bizar dat iedereen die aan het programma meewerkt normaal betaald krijgt, behalve de kunstenaars. De cameramensen, de productieleider, de presentator, de omroepdirecteur: iedereen krijgt salaris. Maar de kunstenaars moeten maar belangeloos hun tijd en energie in zo’n programma stoppen.”

Het argument van Omroep MAX dat veel deelnemers geen professionele creatievelingen zijn, weerlegt De Kiefte. “Als Omroep MAX weet welke mensen die meedoen schilderen voor hun beroep, dan kan die die mensen dus ook gewoon betalen.”

Reactie vanuit MAX
Een woordvoerder van Omroep MAX laat na de kritiek weten dat ze openstaan voor feedback van de vakorganisatie. De omroep benadrukt dat de twaalf meesterschilders die voor het programma zijn benaderd betaald hebben gekregen. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen. De klachten komen uit de zogenoemde ‘vrije categorie’ in het programma, waarvoor iedereen zich in principe kan aanmelden.

MAX heeft al “een aantal keer” met de Kunstenbond gesproken over de contracten. “Een deelnemersovereenkomst is de eindverantwoordelijkheid van de producent en de omroep, dat is vanuit de Mediawet ook zo geregeld”, meldt de woordvoerder. “Waarbij we altijd kijken naar de zorgvuldigheid van het inzetten van publieke middelen. Het staat kandidaten van een programma vrij om een overeenkomst te laten checken door een jurist of, in dit geval, de Kunstenbond.” De belangenorganisatie heeft laten weten snel weer om tafel te willen met MAX en NPO om dit verder te bespreken.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

BM #Shorts – AI: tussen hype en hoop

24 maart, 2023 - 06:27

In zijn blog op de site van BM constateert Romar Bucur van Banijay Benelux dat de algemene tendens op South By en in de industrie was dat AI mensen niet gaat vervangen, maar de tools gaat geven om ons werk nog efficiënter te doen.

Keerzijde is wel dat AI eigenlijk volledig wordt beheerst door Big Tech. Meta gaat de focus nu zelfs volledig leggen op AI-technologie, aldus Mark Zuckerberg. De ontwikkeling van de Metaverse, die afgelopen jaar 13,7 miljard dollar verlies opleverde, wordt tijdelijk stopgezet.

Bron: BM

Categorieën: Media nieuws

Derde editie van het NPO Luister Podcast Event

24 maart, 2023 - 06:12

Verdeeld over zes zalen in TivoliVredenburg te Utrecht komen tientallen makers in de middag samen om daar hun podcast een keer live op te nemen voor publiek. Belangstellenden kopen een ticket voor 12,50 euro. Meer informatie is hier te vinden.

Er zullen 24 bekende podcasts live zullen worden opgenomen. Daarnaast reikt de NTR de aanmoedigingsprijs uit voor jonge podcastmakers uit Nederland en België. De podcasts van de publieke omroep zijn te beluisteren via de NPO Luister-app, de sites en apps van de NPO-radiozenders en andere podcastplatforms.

Dertien van de vijftig meest beluisterde podcasts in Nederland, zoals gemeten door NMO Podcast Standaard, worden eerst als radioprogramma uitgezonden. Tien NPO-podcasts uit die top vijftig worden puur gemaakt om als podcast te verspreiden en komen nooit in de ether.

Bron: NPO/Emerce/BM

Categorieën: Media nieuws

‘ESPN biedt 1,7 miljard voor tv-rechten Ere- en Eerste Divisie’

24 maart, 2023 - 05:04

In Vandaag Inside vertelde sportmarketeer Chris Woerts dat bij acceptatie van het ESPN-bod door de Eredivisie CV de lening van 350 miljoen euro van de sportzender aan de ECV wordt kwijtgescholden. Partijen kwamen dit in 2012 overeen bij het vorige televisiecontract van de Eredivisie CV met ESPN (toen nog FOX geheten) van een miljard euro voor twaalf jaar.

Verder krijgen de profclubs de buitenlandrechten terug evenals de sponsorrechten en kan het per 2025 ook de samenvattingen van het betaalde voetbal – nu bij de NOS – weer zelfstandig verkopen. In totaal zou er dan jaarlijks ruim 200 miljoen euro naar de clubs vloeien.

De afdracht naar de clubs uit de Eerste Divisie zal met meer dan 100% toenemen. Van het totaal bedrag zullen zij 14,6% ontvangen, waardoor de zestien deelnemende clubs geen elf miljoen euro, maar zo’n 25 miljoen euro jaarlijks tegemoet mogen zien. Clubs met jonge elftallen komen hiervoor niet in aanmerking en delen in de opbrengsten voor Eredivisieclubs.

ESPN is sinds 1 januari 2021 de rechtenhouder nadat het bedrijf een meerderheid van aandelen overnam van FOX, de oorspronkelijke televisierechtenhouder van de Ere- en Eerste Divisie. Andere geïnteresseerde partijen voor de live-televisierechten zullen voor 1 april aanstaande een eerste bod moeten uitbrengen. Op 6 april worden de clubs in het betaalde voetbal bijgepraat door Jan de Jong, directeur Eredivisie CV. Zijn er partijen die nog meer bieden dan heeft ESPN het recht op het laatste bod.

“Je moet een broedende kip niet storen, maar er kunnen wel eens hele mooie eitjes uitkomen”, reageerde ECV-directeur Jan de Jong.

Bron: AD/BM

Categorieën: Media nieuws

Studio Special: overzicht van studio’s in Nederland

24 maart, 2023 - 04:33

Allereerst de twee grootste uitbaters: zowel EMG als NEP verhuren momenteel ieder twaalf studio’s. Sommige daarvan zijn zeer geavanceerd. Lees het artikel hier.

Als onafhankelijk televisieproducent ontwikkelt en produceert MediaLane televisieformats voor zowel de publieke als de commerciële omroepen en digitale broadcasters in Nederland. Het bedrijf beschikt ook over studioruimte. Lees hier meer.

Op de fundamenten van Nederlands oudste studiocomplex (Amsterdam Studios) staat nu een geavanceerde VP-studio met de nieuwste techniek: ReadySet Studios, dat in maart één jaar bestaat. Lees hier meer.

In de geboorteplaats van de Nederlandse televisie is in 2021 een nieuwe studio herrezen: Studio Bussum. Naast een allround werkomgeving voor televisieprogramma’s faciliteert Studio Bussum ook digitale events en webinars. Lees hier meer.

Een fonkelnieuwe, zelfvoorzienende studio voor televisie-uitzendingen, livestreams, online video’s, virtuele producties en fotoshoots: begin dit jaar zag Studio Bocavista in Vianen het levenslicht. Lees hier meer.

De oude tramremise in hartje Mokum, onderdeel van het Hallen-complex in Amsterdam-West, vormt het originele decor voor De Hallen Studio’s. Op een steenworp afstand van het Leidseplein bieden twee studio’s uitgebreide faciliteiten voor evenementen en tv-producties. Lees hier meer.

Lichtmacht is natuurlijk bekend als lichtbedrijf voor de film- en televisiebranche, maar wellicht minder bekend is dat in de Hilversumse Honingstraat ook een studio wordt uitgebaat. Lees hier meer.

Studio Westhaven in Amsterdam west is een volledig geëquipeerde hoogwaardige televisiestudio, flexibel in te zetten voor live talkshows, congressen of online events. Naast Studio 1 en een tweede webinarstudio is de compacte Studio 3 de nieuwe parel aan de Mokumse ketting. Lees hier meer.

Hoogwaardige techniek en alle kernfaciliteiten voor televisie, radio, podcast en videopodcast. Desmet Studio’s gaat voor het totaalplaatje. Naast diverse talkshows, zoals Expeditie Robinson Eilandpraat en Media Inside, staat het karakteristieke art deco-pand aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam ook bekend als partylocatie. Lees hier meer.

New Sense Media is een ervaren videoproductiebedrijf uit Dordrecht met een no-nonsensecultuur. Handen uit de mouwen, korte lijnen en alles gericht op het leveren van kwaliteit. Het bedrijf beschikt over een studio van 150 vierkante meter. Lees hier meer.

Een ietwat vreemde eend in de bijt in deze studiospecial, want IRON Films heeft een extreem flexibele werkwijze, zowel in eigen studio als in een studio ergens anders. Het Eindhovense bedrijf is uniek door producties ‘voor te visualiseren’ (pre-viz, tech-viz, pitch-viz, stunt-viz, post-viz, enzovoorts). Lees hier meer.

Het Utrechtse GetyourStudio levert de zogeheten alles-in-één plug-and-play in-house videostudio, een combinatie van geavanceerde hardware en eigen regiesoftware. Volledig doe-het-zelf, zonder inhuur van (dure) experts, grote investeringen of ingewikkelde technische implementaties. Lees hier meer.

Bron: BM
Foto: Studio 31 van EMG in Hilversum

Categorieën: Media nieuws

Flikken de Podcast deelt geheimen over de langstlopende dramaserie

24 maart, 2023 - 02:01

Hoe komt de serie al 17 seizoenen aan al die acteurs? En wat moet je doen als je zelf wilt meespelen? Er is nog zoveel meer te vertellen over de populairste politieserie van Nederland en daarom is Flikken de Podcast terug.

Ook in seizoen 2 neemt host Ben Prins de luisteraar mee achter de schermen. Zo ontdekt hij dankzij Victor Reinier waarom er altijd zoveel misgaat bij Floris Wolfs en Eva van Dongen: “Je moet je hoofdrollen zo snel mogelijk in een boom jagen en vervolgens bekogelen met stenen. Je moet het ze zo moeilijk mogelijk maken en aan het eind van de rit komen ze uit de boom… of niet!”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Flikken Maastricht (@flikkenmaastricht.at)

Seizoen 2 van Flikken de Podcast bestaat uit 10 afleveringen vol onthullingen. Elke vrijdag komt er een nieuwe aflevering online. De volgende onderwerpen worden uitgebreid besproken door de cast en crew van Flikken Maastricht: commissarissen, licht, camera en geluid, figuranten, cliffhangers, special en visual effects, casting en bijrollen, art department, bad girls, impact en een dag op de set.

Aflevering 1 van het nieuwe seizoen vind je vanaf vrijdag 24 maart in je favoriete podcast app.

Bron: AVROTROS/BM

Categorieën: Media nieuws

No Pictures Please maakt nieuw seizoen Eating With My Ex: Going Dutch

24 maart, 2023 - 02:00

In Nederland stíkt het schijnbaar nog steeds van de bekende ‘wrok-koesterende’ exen. Ook dít seizoen zit namelijk weer tjokvol reality ex-geliefden die elkaars bloed soms wel kunnen drinken. De ex-koppels schuiven bij Eating With My Ex: Going Dutch, na soms een lange ijzige strijd, weer bij elkaar aan tafel met als doel nader tot elkaar te komen.

Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dus moet de vinger eerst eens goed op de zere plek gelegd worden. Tijdens een smakelijk drie gangen diner, krijgen beiden daarom per gang een pittige vraag voorgeschoteld. Deze stellen zij de ander met als ultiem doel: onbesproken zaken uitspreken en verzoening. Maar de kans dat dit resulteert in verhitte discussies, niet al te malse verwijten en daardoor zeer ongemakkelijke momenten aan tafel is des te groter.

Kan er na het afrekenen nog een taxi naar huis worden gedeeld? Of blijft het haat en nijd tussen de exen? Eating With My Ex: Going Dutch is vanaf vrijdag 28 april te zien op discovery+ en vanaf vrijdag 26 mei ook wekelijks om 22.30 uur bij TLC.

Channah & Quentin
Dit seizoen bijten niemand minder dan reality-sterren Channah en Quentin het spits af. Channah gaat om de Eating With My Ex-tafel met haar ex Quentin om hem eens meer duidelijkheid te vragen over wat nou de precieze oorzaak is van hun gestrande relatie. Nog geen twee jaar terug besloten Channah en Quentin een punt te zetten achter hun turbulente relatie. Ondanks dat de twee uit elkaar zijn gegaan, hebben ze toch fijn contact met elkaar.

“Ik denk zelfs beter dan toen we nog samen waren. We hadden zo vaak ruzie”, zegt Channah. Maar ondanks dat ze samen zorgen voor hun kinderen hebben ze nog nooit het precieze hoe en waarom besproken. Quentin had altijd veel aandacht voor andere vrouwen, daarom stelde Channah hem vaak het ultimatum: geen contact met andere vrouwen en 100% voor haar gaan. Echter blijkt helaas Quentins drang naar ander vrouwelijk schoon toch te sterk, zelfs tijdens Channah’s zwangerschap. Dit tot grote wanhoop van Channah.

Is het alleen flirten of gaat Quentin écht vreemd? Als het gezin naar Curaçao verhuist, flirt Quentin er vrolijk op door met andere vrouwen, tot de bom dan écht barst daar op het Caraïbische eiland… Zijn ze beter af nu ze uit elkaar zijn of valt er toch nog wat te lijmen?

Eating With My Ex: Going Dutch wordt geproduceerd door No Pictures Please.

Bron: Warner Bros. Discovery/BM

Categorieën: Media nieuws

Goldband grote winnaar 3FM Awards 2023

24 maart, 2023 - 01:59

De Haagse band gaat met drie awards naar huis, vorig jaar waren dat er nog twee. De bandleden werd bekroond met een prijs voor Beste Groep en Beste Song. Zangeres Maan won met Goldband de award voor Beste Samenwerking. Ook Joost, S10, Prins S. en de Geit en Claude mochten een 3FM Award in ontvangst nemen. De Schaal van Rigter ging dit jaar naar Son Mieux met hun nummer Multicolor.

Alle winnaars op een rij:
Beste Album
S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

Beste Artiest
Joost

Beste Groep
Goldband

Beste Samenwerking
Maan ft Goldband – Stiekem

Beste Song
Goldband – Noodgeval

Beste Nieuwkomer
Claude

Beste Indie Act
Prins S. en de Geit

Eerder deze week verraste RONDÉ de bandleden van Son Mieux met de Schaal van Rigter, dé 3FM Award voor het meest gedraaide Nederlandse nummer op NPO 3FM van het afgelopen jaar. De band ontving de prijs voor het nummer Multicolor. Bekijk de video van de verrassing hier.

3FM Talents Wodan Boys en Claude
3FM zet zich al jaren in om nieuw talent te ontdekken en een podium te bieden aan het Nederlandse publiek. Tijdens de 3FM Awards vielen veel oud 3FM Talents in de prijzen. Zo waren S10, Goldband en Son Mieux de afgelopen jaren 3FM Talent. Prins S. en de Geit, de winnaar van Beste Indie Act, maakt op dit moment onderdeel uit van het talententraject van 3FM.

Tijdens de 3FM Awards werden twee acts tot nieuwe 3FM Talent benoemd. 3FM-dj’s Barend van Deelen en Nellie Benner maakten bekend dat de Wodan Boys uit Den Haag nieuw 3FM Talent zijn. Als 3FM Talent wordt hun muziek veelvuldig gedraaid op 3FM en komt de band regelmatig langs in de studio. Via de programma’s en op de 3FM online- en social-kanalen leer je de 3FM Talent-acts nog beter kennen. De band pronkte in januari al in De 10 van 2023, de lijst van 3FM met acts om het hele jaar in de gaten te houden. Hun track Bells staat al weken op de 3FM-playlist en een nieuwe single is onderweg. Voor wie de Wodan Boys nu echt live wil gaan zien: deze zomer staan ze op Paaspop, Dauwpop, Best Kept Secret, Vestrock en Appelpop.

Naast de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer werd ook Claude verrast met de benoeming tot 3FM Talent. Zijn monsterhit Ladada was al in vroeg stadium bij 3FM te horen en tijdens de 3FM Awards speelde hij zijn nieuwe single Layla, die volgende week officieel zal verschijnen. Veel mensen kennen Claude van Ladada, de komende tijd zet 3FM hem in de schijnwerpers om hem als artiest beter te leren kennen. Als kers op de taart is Claude het voorprogramma voor Stromae in de Ziggo Dome.

Bron: NPO/BM
Foto: Ben Houdijk/NPO 3FM

Categorieën: Media nieuws

Fremantle neemt meerderheidsbelang in A Team Productions

23 maart, 2023 - 10:51

Met de overname verstevigt Fremantle haar positie op de Belgische scripted markt en investeert zij in de groei van haar internationale scripted portefeuille van films en dramaseries. A Team Productions wordt geleid door het talentvolle duo Kobe van Steenberghe en Hendrik Verthé. Zij zullen intensief gaan samenwerken met Dave Heuten, CEO van Fremantle België. ATP is een belangrijke uitbreiding van de succesvolle entertainment portefeuille die de afgelopen jaren door Dave Heuten in België is opgebouwd.

ATP is een productiehuis met een indrukwekkend trackrecord. Na de oprichting in 2009 had A Team Productions haar eerste grote internationale succes al in 2011 met Land of the Heroes. Deze korte film won de Prijs van de Internationale Jury tijdens de Berlinale 2011. Twee jaar later volgde de korte film Bagdad Messi, waarmee zij meer dan 50 internationale filmprijzen wonnen en op de shortlist voor een Oscar belandden. Daarna volgden kaskrakers als Patsers die meer dan 500.000 bezoekers trok en verkocht werd aan meer dan 37 landen, Torpedo, Yummy en de pas gelanceerde Ketnet serie Kids on the Block. Nog dit jaar worden ook de lange speelfilm Baghdad Messi en de high end fictiereeks Alter Ego uitgebracht.

Dave Heuten, CEO Fremantle België: “Ik keek er al lang naar uit om met Kobe en Hendrik samen te werken. Samen op zoek naar synergieën tussen entertainment, drama en andere content. Wat Fremantle België nog miste is met de komst van A Team Productions opgelost. En hoe! Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen A Team Productions en Fremantle tot veel verrassingen gaat leiden.”

Kobe van Steenberghe en Hendrik Verthé, A Team Productions: “Na intense voorbereidende gesprekken hebben we een zeer goed gevoel bij het ervaren Fremantle team met Dave Heuten, Georgette Schlick, Manon van der Hoek en Annemieke van Vliet als stuwende krachten op zowel de Belgische, Nederlandse als Europese markt. Dit gecombineerd met hun sterke positie in de wereldwijde sector, kijken we er met ons hele team bijzonder hard naar uit om samen met Fremantle ons bedrijf verder te laten groeien in zowel de lokale als internationale markt. We love it when a plan comes together.”

Bron: Fremantle/BM

Categorieën: Media nieuws

Jacqueline Smit interim-hoofd NOS Sport

23 maart, 2023 - 09:55

Tegelijkertijd start de NOS-directie de procedure voor een nieuwe hoofdredacteur voor de sportafdeling. Jacqueline Smit (58) wordt operationeel eindverantwoordelijk voor NOS Sport en focust zich daarbij op de mensen, de cultuur en de organisatie.

Smit is als senior consultant en interim-manager verbonden aan 3Rivers, een bureau dat mediabedrijven adviseert op het gebied van strategie en organisatie. Zij is tevens oprichtster van het adviesbureau Rockport Ink, dat gespecialiseerd is in verandertrajecten, persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Ruime media-ervaring heeft ze ook: na een lange carrière bij Microsoft Nederland was ze Chief Executive Officer bij de 538 Groep en Chief Commercial Officer bij TMG. Momenteel is ze onder andere commissaris bij de regionale omroep L1.

Algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS is ingenomen met de benoeming: “De redactie heeft in deze ingewikkelde en moeilijke tijd niet alleen veel saamhorigheid getoond, maar ook de kracht en kwaliteit laten zien die zo eigen is aan NOS Sport. Ik ben blij dat we zo snel iemand van het kaliber van Smit hebben kunnen vinden. Ze heeft de kennis en de ervaring om de gewenste veranderingen bij NOS Sport in gang te zetten.”

Bron: NOS/BM

Categorieën: Media nieuws

Keplerfilm en No Risk lanceren de Tipping Point scriptontwikkelings-wedstrijd

23 maart, 2023 - 07:39

Tipping Point biedt drie onafhankelijke, getalenteerde scenaristen elk een vergoeding van € 20.000 voor het schrijven van de eerste versie van hun filmscenario, waarin de klimaatproblematiek een belangrijk onderdeel vormt van het thema of het plot. Geïnspireerd door films als Captain Nova (Maurice Trouwborst) en Don’t look up (Adam McKay), is het doel van de wedstrijd het promoten van inspirerende films die het publiek aanmoedigen actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis.

“Als industrie vinden we steeds groenere manieren om films te produceren. Ondanks dat liggen er ook veel kansen bij de verhalen die we vertellen”, zegt Koji Nelissen van Keplerfilm. “Film is een krachtig medium dat het publiek kan ontroeren, vermaken en tot verandering kan inspireren. Nu de impact van de klimaatcrisis steeds zichtbaarder is, is het voor ons als filmmakers en producenten nog belangrijker om onze stem en platforms te gebruiken om bewustzijn te creëren.”

Tijdens zijn werk ziet Ronald Hoogenbos van filmverzekerings- en financieringsbedrijf No Risk dat het voor filmproductiebedrijven vaak lastig is om scenaristen echt genoeg tijd te geven voor het schrijven van een scenario. “Maar als de ruimte er is om uitgebreid de tijd te nemen om aan een scenario te werken, dan zie je dat wel echt af aan het eindresultaat. Dus met Tipping Point willen we naast het creëren van bewustzijn over de klimaatcrisis ook het produceren van films van hoge kwaliteit stimuleren.”

Tipping Point moedigt zowel gevestigde scenaristen als nieuwe talenten aan hun idee in te sturen. Tipping Point zoekt speelfilmplannen in alle denkbare genres: van thriller tot comedy, van actie tot drama. Er zal een extra focus liggen op verhalen voor een jonger publiek, gezien het inspireren van de volgende generatie de sleutel is voor het creëren van een duurzame toekomst voor onze planeet.

Scenaristen die zich willen aanmelden voor Tipping Point kunnen een synopsis van maximaal één pagina, een motivatie van maximaal één pagina en een kort CV insturen. Deelnemers moeten al minimaal één (korte) film hebben geschreven die is (mede)gefinancierd door een Nederlands cultureel of audiovisueel fonds, een televisieomroep of een streamer. De deadline om je plan in te sturen is 24 april 2023. Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.keplerfilm.com/tippingpoint.

Een selectiecommissie, bestaande uit Janey van Ierland (Director Content Acquisitions Benelux bij Netflix), Carice van Houten (actrice) en Ido Abram (SEE NL), zal uiteindelijk drie Tipping Point-projecten selecteren. De winnaars van Tipping Point worden eind mei 2023 bekendgemaakt. Het geldbedrag is vrij te besteden aan de ontwikkeling van een (eerste versie) van een scenario en de winnaars krijgen een jaar om hier aan te werken. Keplerfilm behoudt het eerste recht om in samenwerking met de winnaar de film verder te ontwikkelen en te realiseren.

Bron: Keplerfilm/BM

Categorieën: Media nieuws

Laatste uitzending OVT met Jos Palm en Paul van der Gaag

23 maart, 2023 - 06:43

Met historische en actuele onderwerpen zoals luisteraars van OVT gewend zijn, maar ook met een hoekje voor de persoonlijke historische interesses van Jos en Paul. Voor één keer zijn zij namelijk niet alleen de interviewers maar ook de geïnterviewden. In de twee uur durende uitzending zullen de heren persoonlijke anekdotes delen over meer dan dertig jaar OVT. De presentatie ligt in handen van Laura Stek en Julie Blussé en de uitzending vindt plaats op zondag 26 maart om 10.00 uur bij de VPRO op NPO Radio 1.

Paul van der Gaag (eindredacteur OVT): “Ik ben al vanaf het eerste seizoen bij OVT betrokken, al ruim 30 jaar. In die tijd is OVT een onmisbaar instituut op de radio geworden. Er ligt een stevig fundament en we laten een uitstekende redactie achter, waar ik alle vertrouwen in heb.’

Jos Palm (presentator OVT): “Ik heb er menig traan om gelaten. Alleen al om de lieve collega’s en het programma straks in de steek te moeten laten. Maar er is een tijd van komen en gaan en zo gaat dat in het leven. En dat hoort ook zo. Niet getreurd. Onze presentatoren die u nu al kent, Julie Blussé en Laura Stek blijven de vertrouwde stemmen van OVT.”

Jos Palm gaat historische podcasts maken, onder meer over helden, schurken en andere stervelingen. Voor Historisch Nieuwsblad presenteert hij de Historische Boekencast, en verder hoopt hij ooit nog het historische boek te schrijven dat menig historisch boek overbodig maakt.

Bron: VPRO/BM

Categorieën: Media nieuws

Scenery reikt 5000 euro uit tijdens CPH:DOX aan veelbelovende filmmaker voor Syrië-project

23 maart, 2023 - 05:47

Winnaar Sakir Khader heeft voor de pitch van zijn film 50 Days of Silence over zijn tijd in Idlib vlak voor de invasie van de troepen van Assad 5.000 euro ontwikkelingsgeld ontvangen.

Pitch Your Groundbreaking Ideas
De tweede editie vond plaats in het hart van het CPH:DOX Festival in de Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen, waar vijf verschillende filmmakers, onder meer uit India, Duitsland en Denemarken, elk een pitch van ongeveer tien minuten gaven, waarin zij hun project presenteerden aan een 7-koppig internationaal panel. De ingediende projecten waren van hoge kwaliteit en zeer divers en hadden elk hun eigen creatieve invalshoek

Sakir Khaders exclusieve kijk op een zeer urgent verhaal gaf uiteindelijk de doorslag. Lea Fels, Partner Scenery: “We volgen het werk van Sakir al jaren en zijn altijd erg onder de indruk van de access die hij heeft in werelden die voor velen gesloten blijven. Dit is een voorbeeld van zo’n project.”

Sakir Khader: “Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheid om te pitchen voor Scenery. Deze prijs betekent een stap vooruit om samen iets moois te maken. Het geld ga ik gebruiken voor de productie van een trailer om zo nog meer investeringsgeld binnen te halen.”

The Dawn of the Post-Plantation
Tijdens CPH:FORUM, het evenement voor professionals, pitchte Scenery zelf ook één van hun nieuwste projecten: The Dawn of the Post-Plantation, geregisseerd door Cedart Tamasala, Matthieu Kilapi Kasiama, Lizette Mbuku Kimpala en Renzo Martens. En geproduceerd door Lea Fels (Partner Scenery) en Isidoor Roebers (oprichter Scenery).

CPH:DOX is het toonaangevende documentairefestival van Kopenhagen, één van de meest invloedrijke documentairefestivals ter wereld en loopt van 15 tot en met 26 maart 2023.

Bron: Banijay Benelux/BM

Categorieën: Media nieuws

Pagina's