Broadcast Magazine

Broadcast Magazine
Bijgewerkt: 13 min 54 sec geleden

Ook buiten DWDD misstanden bij publieke omroep gemeld, NPO verbreedt onderzoek

6 uur 7 min geleden

Vanuit de wettelijke sturings- en coördinatie taak van de NPO is de Raad van Bestuur de formele opdrachtgever van dit onderzoek. Omdat het van groot belang is dat dit onderzoek extern en onafhankelijk wordt uitgevoerd komt er een onafhankelijke commissie. De commissie is de gedelegeerd opdrachtgever van het onderzoek en zal bestaan uit 4 of 5 leden. Daarnaast staan 2 onafhankelijk adviseurs de commissie bij.

De commissie wordt verzocht de uiteindelijke onderzoeksopdracht te formuleren. De RvB van de NPO heeft de commissie de contouren meegegeven voor de onderzoeksvraag die zich op twee onderdelen toespitst, elk met een eigen onderzoeksopdracht, onderzoeksteam en moment van oplevering.

Het eerste onderdeel zou zich moeten toespitsen op de systemische oorzaken van grensoverschrijdend gedrag. Daarbij komen aspecten aan de orde zoals onder andere de competitieve omgeving, gedrag en instelling en het effect van tijdelijke contracten en het werken met freelancers. Belangrijk is wat hiervan voor de toekomst kan worden geleerd. Dit deel van het onderzoek zal dus moeten leiden tot concrete aanbevelingen en/of interventies voor de toekomst.

Het tweede deel van het onderzoek moet zich specifiek richten op het grensoverschrijdende gedrag zelf. In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is er mee gedaan? Met oog voor de betrokkenen die in aanraking zijn gekomen met het grensoverschrijdend gedrag: met voldoende ruimte om gehoord te worden en om recht te doen aan alle belangen van de betrokkenen.

Mores.online
Meldpunt Mores heeft zich bereid getoond om als adviseur voor de commissie op te treden. Via Mores.online zijn na de recente berichtgeving over DWDD in de Volkskrant diverse meldingen ontvangen over vergelijkbare gevallen uit de breedte van de publieke omroep. De commissie wordt daarom verzocht het onderzoek breder in te stellen en dus niet alleen naar DWDD en BNNVARA. De vertrouwenspersonen van Mores.online blijven beschikbaar voor medewerkers die een melding willen doen over grensoverschrijdend gedrag, ook wanneer ze alleen hun verhaal kwijt willen of nog andere wensen hebben.

Om ervoor te zorgen dat er niet hoeft te worden gewacht op de uitkomsten van het onderzoek en er al gewerkt kan worden aan de versterking van de sociale veiligheid binnen de publieke omroep komt er een actieplan. Centraal hierbij staan de vragen: wat is er op korte termijn en op langere termijn nodig om binnen de publieke omroep effectiever te sturen op gedrag en cultuur zodat er een veiligere werkomgeving komt? Gedacht kan worden aan intensievere begeleiding van medewerkers en presentatoren en het werken met minder kortlopende contracten. De aanbevelingen en/of interventies uit het onderzoek worden hierin meegenomen.

De commissieleden en de adviseurs betrokken bij het het actieplan worden binnenkort bekend gemaakt. De uitkomsten van het externe onafhankelijke onderzoek worden in de eerste helft van 2023 verwacht.

Bron: NPO/BM

Categorieën: Media nieuws

Big Brother keert terug bij RTL 5

6 uur 8 min geleden

Big Brother is een realityprogramma waarin een groep wildvreemde mensen 24/7 door camera’s wordt gevolgd in het Big Brother-huis. De bewoners worden op de proef gesteld met spellen en uitdagingen, waarop óók de kijker invloed heeft.

Het Big Brother-huis is gelegen naast het kantoor van producent EndemolShine in Amsterdam-Zuidoost, achter de Johan Cruijff ArenA. Het huis is 300 vierkante meter groot. Daarin bevinden zich 125 camera’s – zelfs op het toilet – die de acht bewoners nauwlettend in de gaten houden.

Big Brother is vanaf maandag 9 januari elke werkdag om 20.30 uur en elke zaterdag om 20.00 te zien bij RTL 5. Daarnaast zijn er permanent twee livestreams te volgen op Videoland. Het programma wordt geproduceerd door EndemolShine Nederland, een label van Banijay Benelux, in samenwerking met Lecter Media. De presentatie is in handen van Geraldine Kemper (foto) en Peter van de Veire.

Bron: BM
Foto: RTL Nederland

Categorieën: Media nieuws

Joris’ kerstboom bij KRO-NCRV op NPO 2

6 uur 8 min geleden

Inmiddels is het programma een ware traditie geworden; een lichtpuntje in de donkere decembermaand en een moment om samen terug te blikken op het afgelopen jaar. Joris’ kerstboom is van 19 tot en met 23 december te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Joris Linssen gaat in dit seizoen opnieuw naar mensen thuis, maar na twee jaar staat hij ook eindelijk weer met zijn kerstboom op een stadsplein. Op vrijdag 9 december kunnen mensen naar het Friese Dokkum komen om iemand in het licht te zetten en op zondag 11 december staat Joris met zijn kerstboom in ’s-Hertogenbosch.

Joris Linssen: “Ik vind het erg leuk dat Joris’ kerstboom door de jaren heen steeds meer een jaaroverzicht is geworden. We blikken samen terug op het afgelopen jaar met persoonlijke verhalen gekoppeld aan de actualiteiten van 2022. Daarnaast kijk ik er erg naar uit om na twee coronajaren eindelijk weer met mijn kerstboom in twee steden te kunnen staan en zoveel mogelijk mensen in het licht te zetten.”

Joris’ kerstboom is van 19 tot en met 22 december om 22.10 uur en 23 december om 22.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV/BM

Categorieën: Media nieuws

Ed Nijpels op De Perstribune van MAX

6 uur 10 min geleden

Onlangs kwamen de memoires van Ed Nijpels uit onder de titel Nooit wachten op later. Met Nijpels zoomt De Perstribune in op het ‘mediadeel’ van zijn leven. Hij was onder meer programmamaker bij de TROS (onder andere met Tineke Verburg in TROS Actua in bedrijf) en voorzitter van diezelfde omroep.

Mediajournalist Ron Vergouwen gaat in zijn archief op zoek naar passende en verrassende fragmenten bij deze gast. Ook reikt Vergouwen traditiegetrouw zijn Mediaweek Awards uit voor de meest opvallende radio- en tv-fragmenten van afgelopen week.

Bron: BM

Categorieën: Media nieuws

Ranking the Stars komt niet terug bij BNNVARA

25 november, 2022 - 08:36

Het meest recente seizoen, gepresenteerd door Eddy Zoëy, trok vorig jaar weinig kijkers naar RTL 5. Paul de Leeuw, sinds 2021 weer werkzaam voor BNNVARA, vertelde begin november in een interview met SBS6 dat al werd nagedacht over kandidaten. BNNVARA liet daarop weten dat De Leeuws uitspraak wat voorbarig was.

‘De afgelopen maanden is uitvoerig onderzocht of een nieuw seizoen kon worden gemaakt. Maar dan in een andere opzet, die aansluit bij de thema’s die BNNVARA belangrijk vindt. Uiteindelijk zijn we daar inhoudelijk niet uitgekomen’, schrijft de omroep. BNNVARA beklemtoont dat het De Leeuw en de productiemaatschappij Warner Bros. ‘vrij staat om het programma voor een andere omroep te gaan maken’.

Ranking the Stars is al bijna vijftien jaar op televisie. In het programma rangschikken BN’ers elkaar aan de hand van allerlei vragen. In 2019 verhuisde het programma van BNNVARA naar RTL nadat De Leeuw de overstap naar de commerciële omroep had gemaakt. RTL maakte onlangs bekend niet langer door te gaan met de show.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan NPO-onderzoek naar DWDD

25 november, 2022 - 03:42

Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. De Volkskrant meldde afgelopen vrijdag op basis van gesprekken met zeventig medewerkers van het programma dat Van Nieuwkerk met regelmaat medewerkers zou hebben gekleineerd en geterroriseerd.

De NPO besteedt het onderzoek uit aan een externe partij, maar blijft wel de opdrachtgever. Dit ondanks kritiek van het Commissariaat van de Media dat dit kan leiden tot vragen over de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Dit heeft onder meer te maken met Frans Klein, directeur video van de NPO, die dinsdag voorlopig zijn taken heeft neergelegd. Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD.

Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De omroep heeft alle driehonderd oud-medewerkers van het programma hulp aangeboden. Medialane, het bedrijf waar Van Nieuwkerk in dienst is, heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de onthullingen.

Bron: AD/BM

Categorieën: Media nieuws

Syb van der Ploeg zingt nieuwe jingles Frysk FM

25 november, 2022 - 02:59

Directeur Nico Silvius is erg verheugd dat de zanger, bekend van de Friese band De Kast, een deel van de zang op zich wilde nemen. “Syb heeft een iconisch stemgeluid en is absoluut één van onze bekendste Friezen. Wij zijn grutsk, Fries voor trots.”

De nieuwe vormgeving is gemaakt door Pors Impact Creative uit Geldrop. Het jinglebedrijf heeft een compleet Fries pakket geleverd met de slogan Radio út it hert van Fryslân. Aan de nieuwe vormgeving ging vooraf dat de muziekzender haar uitzendgebied flink heeft uitgebreid.

Frysk FM is een commerciële regionale muziekzender voor de provincie Friesland. Het station zendt muziek uit afkomstig uit Friesland, waarvan een groot deel in de Friese taal, afgewisseld met classic hits uit de 60’s, 70’s & 80’s.

Bron: Frysk FM/BM

Categorieën: Media nieuws

Dolf Jansen leidt roast van Famke Louise

25 november, 2022 - 02:30

De zender heeft daarnaast ook de eerste deelnemers in het panel aangekondigd: tv-persoonlijkheid Patricia Paay en cabaretier Rayen Panday zullen Famke Louise gaan roasten. Naar verwachting is ook Peter Pannekoek erbij. Hij was vorige week te zien in het aankondigingsfilmpje.

Comedy Central maakte vorige week bekend dat Famke Louise dit jaar door de mangel wordt gehaald. Ze is de zesde Nederlandse hoofdgast van The Roast en de eerste vrouwelijke. Eerder kregen Hans Klok, Ali B, Gordon, Giel Beelen en Johnny de Mol er op komische wijze hard van langs van hun collega’s.

De opname van The Comedy Central Roast of Famke Louise vindt plaats op maandag 19 december in Studio 21 in Hilversum. De uitzending is op 16 januari om 20.30 uur.

Bron: Comedy Central/AD/BM

Categorieën: Media nieuws

NVJ stuurt brief naar Tweede Kamer over onveiligheid en intimidatie bij de omroep

25 november, 2022 - 01:01

‘De misstanden rondom DWDD maken duidelijk dat dat de voorwaarden voor een veilige werkomgeving bij de omroep niet goed geregeld zijn. Het is in onze optiek van belang dat we de wantoestanden bij The Voice en DWDD niet als op zichzelf staande incidenten zien, maar dat er sprake is van een breder probleem dat om een integrale oplossing vraagt’, schrijft de NVJ in de brief.

De NVJ benadrukt dat een belangrijk deel van de programmamakers op freelance of tijdelijke basis werkt. ‘Onderzoek bij een belangrijk aantal omroepen wijst uit dat tenminste 50% van de makers een vorm van een flexibel contract heeft. Zelfs bij structurele journalistieke programmering binnen de omroep wordt vaak gewerkt met 4 jaarcontracten, waarna pas een vast contract aan de orde komt.’

Bij andere producties is er volgens de NVJ veelal sprake van nog korter lopende contracten en een soort reizend circus van programmamakers, die jarenlang enige vorm van zekerheid ontberen.

‘Inkomens- en werkzekerheid is in onze optiek echt de eerste voorwaarde om weerbaar te zijn tegen welke vorm van misstand dan ook. Daarbij is ook de medezeggenschap en borging van onafhankelijkheid van de makers niet goed geregeld, zeker waar het de non-fictie programmering betreft. Nu is de kans om deze zaken beter te regelen. Dit is eens te meer noodzakelijk, nu de onveiligheid voor de makers zich niet beperkt tot de werkvloer, maar persveiligheid voor journalisten buiten de redacties aan de orde van de dag is. Juist dan dient de werkvloer een veilige haven te zijn.’

Maatregelen voor meer veiligheid
De NVJ bepleit vier maatregelen om een veiligere werkcultuur bij de omroep te realiseren:

1. Een fundamentele wijziging in de wijze waarop de publieke omroep omgaat met tijdelijke contracten. In de met de publieke omroep af te spreken prestatie-overeenkomst zou de voorwaarde moeten worden opgenomen dat een vast contract na 1 jaar het principe wordt, waar omroepen en productiehuizen die aan de publieke omroep leveren, zich aan dienen te houden.

2. Opnemen van een verplicht redactiestatuut in de Mediawet voor alle non-fictie programmering, waaraan concrete voorwaarden worden gekoppeld met betrekking tot medezeggenschap van makers en waarborging van onafhankelijkheid.

3. Afdwingbare afspraken over beide zaken (vaste contracten, met omroep-CAO vergelijkbare werkvoorwaarden en statuten) als er journalistieke programma’s van een buitenproducent worden afgenomen.

4. Afspraken over nakoming van de fair practice code voor freelancers, werkzaam binnen de omroep of aanleverende productiehuizen. Freelance werk binnen de omroep is een logische component in het productieproces, mits daarvoor fatsoenlijke tariefvoorwaarden worden gehanteerd. De fair practice code, die de NVJ met de publieke omroep heeft afgesproken is daarvoor een goed begin, maar is nog niet voor alle freelancers goed afdwingbaar.

Bron: Villamedia/BM

Categorieën: Media nieuws

The Passion volgend jaar vanuit Harlingen, met publiek

25 november, 2022 - 01:00

Er mag weer publiek bij het evenement aanwezig zijn, maakte de omroep donderdag bekend. Wie de rollen gaan spelen, wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV “is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen, in een modern jasje met actuele elementen.”

Zijn omroep maakt naar eigen zeggen “programma’s en initiatieven waarin liefde voor de mensen om je heen een grote rol speelt. The Passion is daar een mooi voorbeeld van en maakt duidelijk dat het paasverhaal over Jezus, dat bijna 2000 jaar oud is, nog steeds actueel is.”

Burgemeester Ina Sjerps is heel trots dat The Passion in 2023 in haar stad neerstrijkt. Het spektakel wordt gemaakt in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland. Mediawater is de producent.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

Grootste Kerstboom straalt vanaf 10 december

25 november, 2022 - 00:59

Om zes uur start het ontstekingsfeest, met onder andere optredens van lokale talenten Melanie Ryan en DJ Sem. De hoofdact wordt gevormd door de bekende zanger Xander de Buisonjé. Al sinds dit voorjaar is het bestuur van de Stichting De Grootste Kerstboom druk in de weer om de ontsteking mét een feest te realiseren. Zoals vaker in de historie van de ‘boom’, was dat ook nu weer niet eenvoudig.

Voorzitter Ghita van der Kraan: “Als gevolg van inflatie zijn onze kosten gestegen. Bovendien moest een aantal sponsoren om begrijpelijke redenen afhaken. Gelukkig hebben we ook een flink aantal bedrijven en particulieren bereid gevonden sponsor of donateur te worden. De Grootste Kerstboom heeft een groot draagvlak in IJsselstein en ver daarbuiten.”

Vanaf dinsdag 29 november worden de 120 energiezuinige Osram HQL-ledlampen in de Gerbrandytoren gehesen. Dit project is, als alles meezit, begin december afgerond waarna op zaterdag 3 december het toplicht wordt geïnstalleerd op een hoogte van circa 350 meter. Professionals van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental zullen deze klussen klaren, geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Bron: De Gelderlander/BM

Categorieën: Media nieuws

Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 gaat weer rijden

24 november, 2022 - 07:09

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte lossen dan het startschot voor de Top 2000 Stemweek in Grand Café ’t heertje in Huizen. Luisteraars kunnen tot woensdag 7 december 15.00 uur minimaal 5 en maximaal 35 nummers geheel naar eigen keuze aandragen via nporadio2.nl. De Top 2000 wordt uitgezonden van eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond.

Stemweek
Tijdens de Top 2000 Stemweek komt de ochtendshow van NPO Radio 2 met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte elke werkdag (06.00 tot 09.00 uur) vanuit de Stembus en cafés in het land. In hun programma ontvangen zij bekende Nederlandse artiesten voor live optredens. In de middag wordt op NPO Radio 2 regelmatig geschakeld met Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof die met de Stembus door het land rijden. ’s Avonds zijn Wouter en Frank te horen vanuit de Stembus en spelen zij vanuit cafés de Top 2000 Quiz.

Tourschema Stembus
Donderdag 1 december:
Ochtend: Grand Café ’t heertje in Huizen, met optreden van Rondé
Avond: Café De Vrijheid in Dordrecht

Vrijdag 2 december:
Ochtend: Café Baarends in Goes, met optreden van Racoon
Avond: Café Mozes in Goirle

Zaterdag 3 december:
Avond: Café Bracke in Heerlen

Zondag 4 december:
Avond: Restaurant Dikke Dirck in Amersfoort

Maandag 5 december:
Ochtend: Grand Café ’t Voorhuys in Emmeloord, met optreden van Joe Buck
Avond: Grand Café De Walrus in Leeuwarden

Dinsdag 6 december:
Ochtend: De Drie Gezusters in Groningen, met optreden van De Jazzpolitie
Avond: De Hip in Deventer

Woensdag 7 december:
Ochtend: Restaurant Stan Zeist in Zeist

Stemfinaledag
Tijdens de Stemfinaledag op woensdag 7 december wordt tussen 17.00 en 17.30 uur de top 10 bekendgemaakt van de Top 2000 van 2022.

Over de NPO Radio 2 Top 2000
De NPO Radio 2 Top 2000 is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland, waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst der lijsten wordt elk jaar samengesteld door het publiek. De 24e editie van de Top 2000 is te horen en te zien vanaf eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond. De uitzending vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO Radio 2, nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3.

Bron: NPO/BM

Categorieën: Media nieuws

Rijksuniversiteit Groningen krijgt bijzondere leerstoel Lokale Publieke Omroep

24 november, 2022 - 06:50

Gemeenten voeren steeds meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Dit maakt het journalistieke werk van lokale media meer dan ooit van wezenlijk belang voor het functioneren van de lokale democratie en samenleving. Daarmee groeit ook de behoefte aan inzicht in de rol en het functioneren van de lokale publieke omroep. De bijzondere leerstoel zal in deze behoefte voorzien.

Onderzoek naar lokale media
Het onderzoek van De Haan wordt gepositioneerd binnen het Centre for Media and Journalism Studies. Met deze nieuwe leerstoel krijgt het onderzoek naar de rol en functie van lokale media voor de democratie en samenleving een belangrijke impuls.

Yael De Haan: “Het onderzoek van de RUG naar media en journalistiek is toonaangevend. Mijn belangstelling binnen de nieuwe leerstoel gaat vooral uit naar de vraag hoe lokale media relevant, aantrekkelijk en toekomstbestendig zijn en blijven, en wat de rol en functie van de lokale publieke omroep in het lokale journalistieke ecosysteem is. Het gaat daarbij nadrukkelijk ook om publieksonderzoek en hoe behoeftes van het publiek goed aan kunnen sluiten bij de lokale journalistiek.”

Professionalisering van de lokale omroep
De leerstoel is namens de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) ingesteld voor een periode van vijf jaar. De leerstoel start aan de vooravond van een ingrijpende transitie van de ruim 250 lokale publieke omroeporganisaties in Nederland. Zo zullen de komende jaren de wettelijke eisen ten aanzien van de lokale omroep worden aangescherpt en wordt er hard gewerkt aan de verdere journalistieke professionalisering en organisatorische versterking. De leerstoel kan een belangrijke impuls geven aan al die ontwikkelingen.

Over Yael de Haan
Prof. Dr. Yael de Haan is naast bijzonder hoogleraar ook lector Kwaliteitsjournalistiek Digitale Transitie bij de Hogeschool Utrecht. Ze promoveerde in 2011 op het onderwerp mediakritiek en journalistieke transparantie. Ze publiceerde daarover meerdere wetenschappelijke artikelen en schreef mee aan diverse boekhoofdstukken die bijdragen aan de discussie over mediaverantwoording, ook in haar rol als lid van de Raad voor de Journalistiek. Ze leidt onderzoeksprojecten en begeleidt promovendi die zich richten op veranderende mediaconsumptie en de consequenties die dat heeft voor de journalistiek. Yael is tevens bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Bron: NLPO/BM

Categorieën: Media nieuws

PNO Media verhoogt de pensioenen met 13,58%

24 november, 2022 - 02:00

Voor gepensioneerden betekent dit dat zij structureel een 13,58% hogere bruto pensioenuitkering ontvangen. Voor werkenden betekent het dat hun nog niet ingegane pensioen, dat zij tot en met 31 december 2022 hebben opgebouwd, 13,58% hoger wordt.

PNO Media verhoogde op 1 augustus 2022 de pensioenen al met 2,57%. Die verhoging was compensatie voor de inflatie over de periode september 2020 – september 2021. De verhoging van 13,58% per 1 januari 2023 heeft betrekking op de inflatie over de periode september 2021 – september 2022. De inflatie over die periode is volgens het CBS 17,16%. Op 31 oktober 2022 had PNO Media een beleidsdekkingsgraad van 118,9% en een actuele dekkingsgraad 130,6%.

De forse verhoging van 13,58% is mogelijk dankzij de tijdelijk soepelere regels die gelden vanwege de komst van een nieuw pensioenstelsel. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen in Nederland zijn aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel. In dat stelsel wordt het eenvoudiger om de pensioenen te verhogen, maar ook te verlagen. Het pensioen wordt dus meer afhankelijk van de ontwikkeling van de economie en financiële markten.

PNO Media heeft ruim 10.000 gepensioneerden, die vanaf 1 januari 2023 hun pensioenuitkering zien stijgen.

Bron: PNO Media/BM

Categorieën: Media nieuws

BMY Podcast met Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall

24 november, 2022 - 01:00

Over Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall kun je gerust zeggen ze samen ‘een stel makers’ vormen. Robert is scenarist van onder andere In De Vlaamsche Pot, De Daltons, Flodder, All Starts en Dunya en Desie. Norbert is regisseur van onder andere Sesamstraat, Mi Vida en ’t Schaep Met De 5 Pooten, cabaretshow-registraties van Micha Wertheim, Ronald Goedemondt en Theo Maassen én recent een aflevering van de Duitse krimi Tatort.

Sámen zijn ze bovendien al 32 jaar geliefden en inmiddels een echtpaar en hebben ze gewerkt aan films als Monte Carlo en De Belofte van Pisa en series als Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed, Waltz en A’dam – E.V.A. Daar worden nu twee nieuwe series aan toegevoegd: Bestseller Boy – dat vanaf zondag 27 november om 20.25 uur bij de AVROTROS op NPO 3 te zien is – en Modern Love Amsterdam – dat vanaf 16 december de eerste Nederlandse Amazon Prime Original fictie-serie is. Robert was scenarist en showrunner van beide en Norbert regisseerde.

Hoe is Robert vanuit een rechtenstudie scenarioschrijver geworden en Norbert, vanuit een opleiding tot grafisch vormgever en werkervaring als decorontwerper in theaters, een regisseur? Hoe hebben ze hun ‘ambacht’ dan geleerd? Wat zijn belangrijkste lessen geweest? En waarom proberen ze beide controle te ontregelen in hun werk, zodat toeval de juiste dingen kan laten ontstaan? Hoe lukt het ze om op zoveel terreinen tegelijk – zakelijk, creatief en privé – goed samen te werken? Wat vertellen Bestseller Boy en Modern Love Amsterdam? En hoe zijn de projecten tot stand gekomen? De antwoorden van Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall op onder andere deze vragen hoor je in de BMY Podcast van deze week!

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY
Foto: Lucas van Rhee

Categorieën: Media nieuws

Boekenprogramma Brommer op zee geschrapt, Eus’ Boekenclub komt terug

24 november, 2022 - 01:00

“Een besluit van de NPO”, benadrukt De Jong op Twitter. “Nog vier uitzendingen.” Op sociale media reageren veel kijkers ontzet op het nieuws. In Brommer op zee praten De Jong en Ruth Joos wekelijks met schrijvers en dichters over hun werk. Het programma is bezig aan zijn tweede seizoen.

Brommer op zee stopt, een besluit van NPO. Nog vier uitzendingen (waaronder twee docu's van 25 min; Cees Nooteboom/Connie Palmen). https://t.co/JeFDdnqYo3

— Wilfried de Jong (@wilfrieddejong) November 23, 2022

Het is de tweede keer dat het schrappen van een boekenprogramma tot ophef leidt. Eind 2019 tekenden honderden gezaghebbende schrijvers, journalisten, tv- en radiomakers en columnisten protest aan tegen het schrappen van het tv-programma VPRO Boeken. Onder de ondertekenaars bevonden zich prominente schrijvers als Adriaan van Dis, Herman Koch, Peter Buwalda, Margriet de Moor, Kees van Kooten en Niña Weijers.

Eus’ Boekenclub keert in april juist terug op televisie, omdat het programma volgens de NPO de afgelopen twee jaar succesvol is geweest. In Eus’ Boekenclub “vieren we de liefde voor het lezen”, aldus een verklaring op de website van omroep NTR. In het programma kwamen schrijvers aan het woord, maar ook burgemeesters die vertelden welke tekst indruk op ze had gemaakt. Het programma wordt gepresenteerd door Özcan Akyol.

Bron: Nu.nl/BM
Foto: Merlijn Doomernik/VPRO

Categorieën: Media nieuws

Iliass Ojja speelt eigenzinnige rijleraar in webdramaserie Shotgun!

24 november, 2022 - 00:59

In de webdramaserie Shotgun! kruipen ze allemaal achter het stuur bij de eigenzinnige én eigenwijze rijleraar Driss, gespeeld door Iliass Ojja, bekend van Mocro Maffia, Shouf Shouf Habibi! en Expeditie Robinson. Iedere aflevering gaat Driss op een avontuurlijke ‘roadtrip’.

Hij leert zijn uiteenlopende leerlingen niet alleen fileparkeren, invoegen en hellingtrekken, maar biedt ze vooral een luisterend oor. Driss’ lesauto fungeert als een praktijk, waarin zijn leerlingen variëren van psycholoog tot psychopaat. Maar tot welke van de twee behoort Driss zelf? Kan hij zijn verleden achter zich laten of blijft hij ervoor wegrijden? En wie stapt er deze week in? Het is tijd voor rijles. Shotgun! is vanaf maandag 28 november zeven weken lang om 16.00 uur te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van NPO 3 en op NPO3.nl.

In 2020 won de pilot van Shotgun! de 3LAB webserie contest, waardoor er een heel seizoen gemaakt mocht worden. Shotgun! is gemaakt naar idee van Levi Verspeek. De serie is geschreven door Levi Verspeek, Jard Struik en Esra Ghilane en is tevens geregisseerd door Levi Verspeek. Het is een coproductie van BNNVARA, KeyFilm en Heat en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: KeyFilm

Categorieën: Media nieuws

Diverse Formule 1-programma’s op Viaplay

23 november, 2022 - 10:59

Op 24 november trapt Viapley af met Max Verstappen: Picture Perfect 2022 waarin Max Verstappen samen met Amber Brantsen nog één keer terug kijkt op zijn Formule 1-seizoen van 2022. Hieronder het complete overzicht van de Formule 1-programma’s.

Max Verstappen: Picture Perfect 2022
Max Verstappen beleefde een seizoen om in te lijsten: een tweede wereldtitel en een recordaantal GP-zeges en punten. Maar een seizoen is meer dan alleen het scorebord. Met Amber Brantsen kijkt Max in een uitgebreid interview terug op het succesvolle seizoen 2022.
Vanaf 24 november te zien

F1 2022: Year Of The Lion
De dominantie van Max Verstappen, de pijnlijke neergang van Ferrari en de dreigende comeback van Mercedes. Viaplay-analisten Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel nemen je nog een keer mee naar het seizoen 2022, inclusief het sensationele debuut van Nyck de Vries en het oranjeweekend in Zandvoort.
Vanaf 30 november te zien

Max’s Machine
Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen en voormalig Formule 1-coureur David Coulthard geven tekst en uitleg over hoe uniek een Formule 1-auto is, in deze exclusieve Viaplay documentaire.
Vanaf 7 december te zien

Red Bull Racing Home Run (live)
Live verslag van de Red Bull Racing Home Run op Midsummer Boulevard in Milton Keynes. Het team van Max Verstappen viert in haar achtertuin beide kampioenschappen in de Formule 1 met spectaculaire demonstraties van onder meer Max Verstappen, Sergio Perez en nog veel meer.
10 december live te zien

F1 Talks
F1 Talks keert terug voor een tweede seizoen. Vanaf het circuit van Imola blikt Amber Brantsen samen met tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen, vader Jos Verstappen en Viaplay-analisten Giedo van der Garde, Heikki Kovalainen en Bjorn Wirdheim uitgebreid terug op het Formule 1-seizoen 2022.
Vanaf 14 december te zien

Versappen Lion Unleashed 2
In een exclusief gesprek met Viaplay blikken Max Verstappen, zijn vader Jos en manager Raymond Vermeulen terug op het afgelopen Formule 1-seizoen.
Vanaf 26 december te zien

Anatomy of a World Champion
De driedelige documentaireserie Anatomy of a World Champion verwelkomt je in de wereld van Max Verstappen met exclusieve toegang tot zijn familie en team. Voor het eerst opent het briljante talent de deuren naar zijn leven en krijgt de kijker te zien hoe hij is gevormd tot één van de grootste sterren uit de geschiedenis van de Formule 1.
Vanaf begin 2023 te zien

Bron: Viaplay/BM

Categorieën: Media nieuws

NPO verwacht in december besluit over tweede sanctie Ongehoord Nederland

23 november, 2022 - 09:11

De NPO zei vorige maand ON! een tweede financiële sanctie te willen opleggen. Volgens de NPO is de omroep onder meer niet voldoende bereid om samen te werken binnen het bestel. Bij een definitieve tweede sanctie kan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) de vergunning van ON! intrekken.

De eerste sanctie werd in juli opgelegd na een rapport van de Ombudsman van de NPO. Hierin stelde de Ombudsman klagers in het gelijk die vonden dat de omroep in zijn programma’s aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt.

Na de eerste sanctie ontving de ombudsman weer vele honderden klachten na een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin waren beelden te zien waarop zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan, zonder dat het programma er context bij gaf.

Klagers stellen dat er sprake zou zijn van racisme. Ook diverse omroepbazen lieten zich hard over het filmpje uit. Arnold Karskens stelde dat hij in de uitzendingen “de andere kant van het nieuws wil belichten”.

Bron: Nu.nl/BM

Categorieën: Media nieuws

BM Talk met Peter Lubbers

23 november, 2022 - 04:06

Wat bedoelt hij met “vooruit experimenteren en achterwaarts leren” en wat behelst het ‘content classificatieproject’? En hoe reageert Lubbers op de stelling van Jeroen te Nuijl: ‘Door de metaverse zullen wij onszelf opnieuw moeten uitvinden’?

Meer BM Talks bekijken? Klik hier en abonneer je op ons YouTube-kanaal om geen video meer te missen. De komende weken passeren onder anderen nog Dennis Kleyn, Lara Ankersmit en Victor Knaap de revue.

Bron: BM

Categorieën: Media nieuws

Pagina's